MEB kitapçığında bıyıklılar iyi, bıyıksızlar kötü mesajı verilmiş!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm Türkiye'nin gündemine oturan başörtülü kadınları iyi ve başı açık kadınları kötü olarak gösteren çizimleri ile skandal yaratan ‘Psikososyal Önleyici Destek Programı’ kitabında, bir yeni skandal daha ortaya çıktı. İşte detaylar.

GÜNDEM 25.01.2020, 09:21
MEB kitapçığında bıyıklılar iyi, bıyıksızlar kötü mesajı verilmiş!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan ve tüm Türkiye'nin gündemine oturan, başörtülü kadınları iyi ve başı açık kadınları kötü golarak resmeden ‘Psikososyal Önleyici Destek Programı’ kitabında, yeni bir detay daha  ortaya çıktı. Bıyıklı erkeklerin iyi insan, bıyıksız erkeklerin ise tacizci olarak gösterildiği görseller, büyük tepkiye yol açtı. Olayla ilgili algı operasyonu yapıldığını açıklayan Bakanlık ise, gelen tepkiler üzerine soruşturma başlattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, TBMM’ne kitapla ilgili Bakan Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

KİTAPTA NASIL YER ALIYOR?

Öğrencilere yönelik kitapta, yönlendirmeler yardımıyla bıyıksız yetişkin görselleri kullanılarak iyi ve kötü dokunuşu görsellerin altına gülen ve kızgın emojiler yapıştırarak işaretlemeleri isteniyor. Bu da aslında MEB’in bu kitaplar okullara zaten gitmiyor sadece rehber öğretmenlere verilen bir eğitim savunmasını çürütüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Çocuklarımızın üzerinde herkesin elini çekmesi gerekiyor. Vakıf ve cemaat yurtlarında çocuklarımızın cinsel istismara uğradıkları ne yazık ki; mahkemelerin aldığı ağır mahkumiyet cezalarıyla da tescillenmiştir.

Bunlarla mücadale etmek gerekirken, MEB’in rehber öğretmenler aracılığıyla tüm okullara bu çirkin tabloyu yansıtıyor. Bunu yaparken de bir algı daha yaratarak; toplumdaki insanları, kıyafetleri, giyim tarzları, kişisel tercihi olan başörtülü/başı açık ya da bıyıklı/bıyıksız olup olmama seçimi üzerinden iyi insan veya sapık diye ayrıştırıp, toplumda bölünmeye yol açıyorlar. Çok tehlikeli bir durum var.'' diye konuştu.

Yorumlar (0)