Livaneli: Umutsuz olmaya hakkımız yok

'Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam' adıyla gerçekleşen sempozyuma katılan sanatçı dostları, Livaneli'nin kültür, sanat ve politika yaşamındaki çalışmalarını, 50 yıllık birikimini anlattılar.

GÜNDEM 14.12.2016, 16:51 14.12.2016, 16:51
Livaneli: Umutsuz olmaya hakkımız yok

Birgün de yer alan DHA'nın haberine göre, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in ev sahipliğinde Tarabya Oteli'de düzenlenen 'Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam' adlı sempozyuma Zülfü Livaneli'nin yanı sıra sanat, edebiyat ve basın dünyasından dostları katıldı.

 

Sempozyumun özel konukları ise Vietnam Savaşı sırasında atılan Napalm bombaları arasında yaçekildiği bir fotoğrafla savaşın sembolü olan ve bugün 54 yaşında olan UNESCO iyi niyet elçisi Kim Phuc ile Alman piyanist Henning Schmiedt oldu.

 

SANAT YAŞAMI ANLATILDI

 

Zülfü Linaleni'nin hayat hikayesinin anlatıldığı bir sinevizyon gösterisiyle başlayan sempozyum, açılış konuşmalarıyla devam etti. Zülfü Livaneli, konuşmasında sanatta 50. yılı nedeniyle kendisi için özel program hazılayan Sarıyer Belediyesi'ne teşekkür etti. Son dönemde Türkiye'de kötü zamanlar yaşadıklarını dile getiren Livaneli, "Ülkemiz ve insanımız çok güzeldir. Biz bu ülkeyi çok seviyoruz. Hayatımızın en büyük amacıdır, bu ülkede mutluluğu görmek. Bugünlerde Namık Kemal'in bir şiirinde yazdığı gibi, 'vatan mahzun ben mahzun' diyoruz. Ne yazık ki gene canlarımızı, kardeşlerimizi, sivillerimizi, polislerimizi, askerlerimizi kaybediyoruz. Onların fedakarlıkları onların anıları önünde saygı ile eğilmek istiyorum. Bütün yüreğimle eğilmek istiyorum. Çünkü onlar biz bu ülkede rahat yaşayalım diye en ağır bedelleri ödüyorlar" diye konuştu.

 

UMUTSUZ OLMAYA HAKKIMIZ YOK

 

Bir kardeş kavgasının içindeyiz diyen Livaneli şunları söyledi:

 

Kardeş kavgası Kabil ve Habil'den bu yana kavgaların en korkuncudur. Bizim söylemimiz şudur; bunlar olmasın. Madem ki bütün savaşlar insanın zihninde başlar, o zaman barış insanın zihninde başlamalı ve biz de barış kültürü eğitimi yapmalıyız. Bunun için de dostum Kim ile birlikte barış kültürünü dünyada yayabilmek için Unesco'da çok çalıştık. Umutsuz olmaya hakkımız yok. Bu kardeş kavgasını, insan hakları ihlallerini bu zulümleri, katliamları ülkemiz aşacaktır. Laik demokratik yolda hiç sarsılmadan ve sapmadan devam edecektir.

 

O RESİM ZULME BAŞKALDIRMANIN EN BÜYÜK SİMGESİ

 

Zülfü Livaneli, Kim Phuc ile birlikte dünyada barış kültürünü yaymak için UNESCO'da çok çalıştıklarını kaydetti. Phuc'un Vietnam'da çekilen fotoğrafıyla dünyada barışın simgesi haline geldiğinin altını çizen Livaneli, O resim zulme başkaldırmanın en büyük simgesi olmuştur. O, yaşayan bir semboldür ifadelerini kullandı.

 

KİŞİSEL EŞYALARINDAN OLUŞAN FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILACAK

 

Sempozyum, Livaneli'nin sanat yaşamına dair 'Müzik', 'Dostluklar ve Anılar, 'Edebiyat' konulu çeşitli oturumlarla devam etti. Öte yandan bugün Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde 18.00'da ise Zülfü Livaneli'nin kişisel eşyalarının ve fotoğraflarının yer aldığı bir sergi de açılacak.

Yorumlar (0)