banner773

Latmos Dağı’ndaki maden ocağının yürütmesi durduruldu

Aydın’ın Söke ilçesinde 8 bin yıllık tarihi geçmiş olan Latmos Dağı’nda yapılması planlanan taşocağına karşı bölge halkının açtığı davada, Aydın 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

GÜNDEM 07.10.2020, 16:10
Latmos Dağı’ndaki maden ocağının yürütmesi durduruldu

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, Aydın’ın Söke ilçesi Karacahayıt Mahallesi’nde, 8 bin yıllık tarihi geçmişi olan Latmos Dağı’nda Kale ve Polat Maden şirketleri tarafından yapılacak olan “feldspat, kuvars, kuvarsit ocağı kapasite artışı ve kırma tesisi” projesine karşı bölge halkın açtığı dava sonuçlandı. Aydın 2. İdare Mahkemesi proje için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme proje için; Karacahayıt ve Sayrakçı mahallelerini de kapsayan bölgeleri etkileyecek olan 8 ÇED poligonu proje sahası içerisinde ve gerekse bu sahayı çevreleyen 3 kilometre mesafe sınırları dahilinde kalan alanda yabani ve aşılı zeytin ağaçlarının bulunduğu, buradaki zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde patlatmalı açık işletme yöntemi uygulanan madencilik faaliyetinde bulunulmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, proje konusu maden ocağının 3573 Sayılı Kanun uyarınca zeytinlik sahalara 3 kilometreden daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan tesislerden olduğu anlaşılmakla dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Milas-Söke Karayolu üzerinde yer alan Herakleia’nın yer aldığı, Antik Çağ’da Latmos Dağları olarak bilinen Beşparmak Dağları, sarp ve ormanlarla kaplı bir bölge. Bölgede çalışmasına izin verilen taşocağının 8 bin yıllık tarihi tehdit etmesine karşın köylüler dava süreci başlatmıştı.

Yorumlar (0)