Kulis: Yüzde 50+1 riskte; yeni parti, AKP ve MHP seçmeninde 2 puanlık kayba neden olabilir

Kulislerde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün desteklediği bilinen Ali Babacan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hazırlık içinde olduğu yeni partinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde dengeleri değiştirebileceği konuşuluyor.

GÜNDEM 29.07.2019, 09:36
Kulis: Yüzde 50+1 riskte; yeni parti, AKP ve MHP seçmeninde 2 puanlık kayba neden olabilir

Söz konusu yeni partinin 24 Haziran'da yüzde 52 ile seçilen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oylarında 2 puanlık bir kaymaya sebep olabileceği değerlendiriliyor. AKP'nin Meclis çoğunluğunu kaybetmeyeceği ancak olası bir erken seçimde Cumhurbaşkanlığı için ‘yüzde 50+1’ alınmasının riske gireceği endişesi dillendiriliyor.

Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde AKP'den yüzde 42 oy almış, MHP ile yaptığı ittifakla oy oranını yüzde 52.6'ya çıkarmıştı.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın kulis haberine göre, Erdoğan'ın parti tabanından yeni partiye geçişleri önlemek için teşkilatı diri tutma çabası dikkat çekiyor. Partinin olağan kongre sürecinin 1 yıl öne çekilmesi de bu çabanın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Yeni kurulacak partilerin AKP’yi ne derece etkileyeceği öngörülmeye çalışılırken, bu konuda iki değerlendirme öne çıkıyor. Partiden milletvekili geçişinin olmayacağı, bir seçim havası yokken hiçbir milletvekilinin siyasi geleceğini riske atıp yeni partilere geçmeyeceği dile getirilmesine karşın geçiş olması durumunda bunun sayısı ve sonuçlarının ne olacağı da analiz edilmeye çalışılıyor.

AKP kulislerinde, yeni kurulacak partilerin grup kurması ve AKP’den 20’ye yakın milletvekilinin ayrılması durumunda bile Meclis komisyonlarında çoğunluk sıkıntısı yaşanmayacağı, bu sayının üstünde geçişler olması durumunda ise Cumhur İttifakı devam ettiği sürece sorun yaşamayacağına dikkat çekiliyor.

Yorumlar (0)