Koronavirüs aşısında heyecanlandıran gelişme! 10 kişiden 9'unda işe yaradı

Çin'de geliştirilen ''CoronaVac'' adı verilen aşının yüzde olumlu sonuç verdiği belirtildi. Çalışmaya katılanların yüzde 90'ından fazlasında, 14 günün sonunda koronavirüsü etkisiz hale getiren antikorlar gelişti.

GÜNDEM 16.06.2020, 13:55 16.06.2020, 14:04
Koronavirüs aşısında heyecanlandıran gelişme! 10 kişiden 9'unda işe yaradı

Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle vaka sayısı 8 milyon 130 bini geçti, ölü sayısı ise 440 bine yaklaştı.Bununla birlikte, dünyanın dört bir yanından bilim insanları virüse karşı bir aşı geliştirmek için rekabet ediyor.

ÇİN'DE 5 AŞI ÇALIŞMASI İNSAN DENEYLERİNE BAŞLADI
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıklamasına göre, dünya çapında 130'dan aşı geliştirme çalışması yapılıyor. İnsan deneylerine başlayan 8 aşı çalışmasının 5 tanesi Çin’de yer alıyor. Çin’deki aşı çalışmalarında ise umut verici gelişmeler görülmeye devam ediyor.

YÜZDE 90'DAN FAZLA OLUMLU SONUÇ ALINDI
Sinovac Biotech adlı biyoteknoloji şirketinin Pekin Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği corona virüs aşısının klinik deneylerinden gelen ilk sonuçlarda, aşının yüzde 90’dan fazla olumlu sonuç verdiği belirtildi.

“CoronaVac” adı verilen aşının Jiangsu Eyaleti Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nde yürütülen klinik deneylerine 18 ile 59 yaşları arasında 743 gönüllü katıldı. Çalışmaya katılan 143 gönüllü deneylerin birinci aşamasında, kalanları ise ikinci aşama çalışmalarında bulundu.

14 GÜN SONRA VİRÜSÜ ETKİSİZ HALE GETİREN ANTİKORLAR OLUŞTU
İkinci faz çalışmalarına katılanlarınların yüzde 90’ınından fazlasında, 14 günün sonunda corona virüsü etkisiz hale getirilen antikorlar gelişti.

Sinovac’ın CEO’su Weidong Yin yaptığı açıklamada, "İkinci aşamada çalışmamız CoronaVac'ın güvenli olduğunu ve bağışıklık tepkisine neden olabileceğini gösteriyor. Üstelik katılımcıların hiçbiri ciddi yan etki bildirmedi. Bu başarı, Covid-19 ile mücadelede elde ettiğimiz önemli bir kilometre taşıdır” ifadelerini kullandı. Weidong, Sinovac'ın onaylanması durumunda daha fazla dozda aşı üretebilmek için bir üretim tesisi kurmaya başladıklarını açıkladı.

Sinovac, yakında ikinci aşama çalışmalarının tamamlanmasını ve üçüncü aşama deneylerine başlamayı planlıyor. Şirket, 28 gün sürecek üçüncü aşama denemelerinden de başarılı sonuç alırsa Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi'ne başvurarak ülke çapında üretime geçecek.

Öte yandan, Sinovac geçen hafta Brezilya'da CoronaVac’ın üçüncü aşamasına başlamak için São Paulo merkezli Instituto Butantan ile ortaklık yaptığını açıkladı.

Yorumlar (0)