'Kırıkkale Cezaevi'nde işkence'ye suç duyurusu

Kırıkkale F Tipi Cezaevi’ndeki mahkum aileleri, özel bir gardiyan ekibi kurdurarak mahkumlara işkence yaptığı iddiasıyla müdürler ve gardiyanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Aileler, “Mahkumların kollarını kırmaya çalışarak koğuşlara sürüklüyorlar. Tecrit uygulanıyor” diyor

GÜNDEM 10.03.2017, 10:41 10.03.2017, 10:41
'Kırıkkale Cezaevi'nde işkence'ye suç duyurusu

Cezaevlerindeki kötü koşullara ve işkencelere her gün bir yenisi ekleniyor. Sık sık kötü muamelel haberleriyle dikkati çeken Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde aileler, mahkumlara işkence ve tecrit uygulandığı gerekçesiyle cezaevi müdürleri ve gardiyanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

 

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde kurum birinci müdürü Erol Öztekin ile ikinci müdürler Mehmet Ali Sürmeli, Uğur Temel, İsmail Kara ve Aydın Yetiş’in cezaevinde özel bir gardiyan birimi kurdurarak mahkumlara işkence uyguladığını ifade eden aileler suç duyurusunda bulundu. “Osman” isimli bir gardiyanın başkanlık ettiği bildirilen özel birimde Hasan, Sercan, İlker, Sercan, Emre ve Mehmet Ali isimli gardiyanların koğuşlara girerken oturma eylemi yapmak isteyen mahkumların kollarını kırmaya çalıştığını ifade eden aileler, talimatın cezaevi yönetiminden geldiğini ifade etti.

 

Açık görüş hakkına kısıtlama

 

Tutuklu ve hükümlülerin kitap ve yayın hakkının da elinden alındığını ifade eden aileler, 10 saat olan sohbet hakkının 6 saatinin kullandırılmadığını, adli mahkumlara ayda iki saat kullandırılan açık görüş hakkının siyasi mahkumlar için iki ayda bir saat olduğunu belirtti.

 

Hapishane idaresinin talimatıyla oturma eylemi sırasında oğluna işkence yapıldığını anlatan anne Z.Y, suç duyurusunda, “Önceleri sadece yerlerde sürüklenerek götürülürken 28 Şubat tarihinden itibaren kırmaya varacak şekilde kol bükme işkencesi de eklenmiştir. Oğlumun kolları dirsekten bükülerek sırta yapıştırılmakta, bilekleri bükülerek elleri ensesine kadar değdirilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“Sizi sürükleyerek götürmek lüks”

 

Oturma eylemlerine 28 Şubat Salı gününden önce sert müdahalede bulunulmadığını anlatan anne Z.Y, kurum birinci müdürü Erol Öztekin’in mahkum oğluna “Sizi sürükleyerek götürmek lüks değil mi? Bundan sonra oturma eylemi yaparsanız bu şekilde götürüleceksiniz” dediğini aktardı.

 

İşkencelerin cezaevinin kamerasız kısımlarında yapıldığını dile getiren aileler, suç duyurusunda bulunulan isimlerin tehdit, kasten yaralama, işkence ve görevi kötüye kullanmaktan cezalandırılmasını istedi.

 

 

Yorumlar (0)