Kılıçdaroğlu: Afganistan'da yardımcılar için seçime gidilir; bizde hiçbiri seçimle gelmiyor, sayısı da belli değil

"Bir kişiye verilen yetki Çanakkale'nin geçilmesine yol açtı"

GÜNDEM 21.03.2017, 11:52 21.03.2017, 11:52
Kılıçdaroğlu: Afganistan'da yardımcılar için seçime gidilir; bizde hiçbiri seçimle gelmiyor, sayısı da belli değil

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılması planlanan referandumda oylanacak olan anayasa değişikliği teklifine ilişkin Afganistan örneği verdi. "TBMM bakanların görevlerini tanımlar. Yeni modelde Meclis'in böyle bir yetkisi yok. Başkan karar verecek, falanca bakanlık kurulacak. Kaç başkan yardımcısı olacak? O da belli değil" açıklamasında bulunan Kılıçdaroğlu, "Afganistan'da yardımcılar için seçime gidilir. Sayısı da belli, iki. Bizde? Hiç sayı belli değil. Hiçbiri seçimle gelmiyor. Siz buna çok doğrudur diyorsanız gidip 'Evet' oyu kullanacaksınız. Bu yanlış, Meclis ikinci sınıf değildir diyorsanız 'Hayır' diyeceksiniz" diye konuştu. 

 

Samsun'da muhtarlara konuşan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

 

"Mandacılığı savunursanız, size karşı da direniriz"

 

Çanakkale Savaşı'ndan üç yıl sonra bir kişi imza attı. Bir kişiye verilen yetki Çanakkale'nin geçilmesine, düşman gemilerinin Marmara'da demirlemesine yol açtı. Sivas Kongresi'nde mandacılık tartışılıyordu. Heyet vardı orada. Biz kendimizi mi yönetelim, ABD mi yönetsin diye konuşuluyordu. Tıbbiyeli Hikmet vardı, "Mandacılığı savunursanız, size karşı da direniriz" dedi Hikmet. Bir kişi yanılabilir, Allah'ın bize verdiği en değerli hazine akıldır. İnsan dışında aklını kullanan başka bir canlı da yoktur. O nedenle hata insana mahsustur. Şimdi biz bir anayasa değişikliği yapıyoruz. Bir kişiyi olağanüstü yetkilerle donatıyoruz.

 

Diyeceksiniz ki; ne tür yetkiler veriyoruz? Madem ki muhtar arkadaşlar çoğunlukta söyleyeyim. Bir başkan gelir, seçilir. Bir kararname yayınlar, muhtarlıklar kaldırılmıştır. Resmi Gazete'de yayınlanır, muhtarlar da tası tarağı toplar, evlerine çekilir. "Bu yetki verilmelidir" diyorsanız "Evet" oyu kullanın. "Bu yetki verilemez diyorsanız", "Hayır" diyeceksiniz. "Olur mu, muhtarlık kaldırılır mı?" diyebilirsiniz. Biz o kişiye TBMM'yi fesih yetkisi veriyoruz. İstediği zaman feshedip seçime götürebilir. "Ben Meclis'i fesih yetkisi aldım, muhtarlığı mı kapatmayacağım" diyebilir size.

 

"Milli iradeyi feshetme yetkisine sahip, bu milli iradenin değeri var mıdır?"

 

Bizim, 80 milyon vatandaşı temsil eden TBMM'yi bir kişi hangi gerekçeyle feshedecek? Madem ki milli iradeyi feshetme yetkisine sahip, bu milli iradenin değeri var mıdır? Bir kişi 80 milyondan büyük müdür? 

 

 

Bugünkü sistem ne? Diyelim, muhtarlıklar kaldırılacak. Kanun çıkar, Meclis'te tartışılır. Kararı TBMM alır. Bir kişi almaz. Meclis yeniden seçime gidebilir mi? Gidebilir. Ama erken seçim kararını bir kişi almaz, TBMM alır. Kendileri karar verirler, milli irade karar verir. Buna "Evet" mi diyeceksiniz, "Hayır" mı diyeceksiniz. Takdir tamamen size ait. Sadece bununla mı sınırlı, devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili her türlü kararı 'başkan' alacak. Kaç bakanlık olacak, sadece başkan bilir. On tane mi, elli tane mi, hiç bakanlık olmayabilir de. Takdir tamamen ona ait. Mevcut sistemde bir bakanlığın kurulmasına kim karar veriyor? TBMM.

 

TBMM bakanların görevlerini tanımlar. Yeni modelde Meclis'in böyle bir yetkisi yok. Başkan karar verecek, falanca bakanlık kurulacak. Kaç başkan yardımcısı olacak? O da belli değil. Afganistan'da yardımcılar için seçime gidilir. Sayısı da belli, iki. Bizde? Hiç sayı belli değil. Hiçbiri seçimle gelmiyor. Siz buna çok doğrudur diyorsanız gidip "Evet" oyu kullanacaksınız. Bu yanlış, Meclis ikinci sınıf değildir diyorsanız "Hayır" diyeceksiniz.

 

Yorumlar (0)