Kıbrıs için kritik hafta

BM arabuluculuğundaki Cenevre görüşmeleri başlıyor. KKTC lideri Akıncı: Ne Güney’e yama, ne de 82. il olmak istiyoruz.

GÜNDEM 09.01.2017, 10:15 09.01.2017, 10:15
Kıbrıs için kritik hafta

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Kıbrıs sorununun çözümü için taraflar bir kez daha İsviçre’de buluşuyor. Bugün Cenevre’de başlayacak görüşme maratonunda KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis liderliğindeki heyetler arası görüşmelere BM’nin yeni Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katılması bekleniyor. Müzakerelerde, tarafların kendi haritalarını sunması da bekleniyor.

 

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, dün Cenevre’ye gidişi öncesinde Ercan Havaalanı’nda yaptığı açıklamada tarafların aynı kararlılık ve çaba içerisinde olmaları halinde, Kıbrıs’ta her iki toplumun da eşitlik, özgürlük ve güven içerisinde yaşayacağı bir dönemi başlatmanın mümkün olacağını söyledi. Cenevre’deki görüşmelerin 9-11 Ocak tarihleri arasında 5 başlıktaki müzakerelerle devam edeceğini, 12 Ocak’tan itibaren ise Türkiye’nin de aralarında olduğu 3 garantör ülkenin de katılımı ile görüşmeci sayısının 5’e çıkacağını belirtti.

 

Akıncı, uzun yıllardan sonra böyle bir 5’li konferansın ilk kez toplanacağını hatırlattı ve “Bu bile kendi içinde büyük bir başarıdır. Önemli olan sadece toplanmak değil, olumlu bir sonuca ulaşmaktır” ifadesini kullandı. “Cenevre’den mutlaka bu sonuç çıkar diyecek noktada değilim. İhtiyatlı olmak zorundayız. Ama kötümser de olunmamalı. Bizi zor bir hafta bekliyor” diye konuştu.

 

Kıbrıs Türk toplumu için siyasal eşitliğin önemine dikkati çeken Akıncı, bu konunun artık Cenevre Konferansı’nda ete kemiğe bürünmesi gerektiğini belirtti. KKTC basınına yansıyan haberlere göre, Akıncı, KKTC’nin Türkiye’ye ilhakı konusunun çok seslendirilmeye başlandığını belirterek “Bu konudaki duruşumuz çok açık ve nettir. Bizim ne Güney Kıbrıs’a yama, ne de Türkiye’ye 82. Vilayet olmak gibi bir siyasetimiz yoktur. Böyle bir şeyi düşünmek bile söz konusu olamaz” dedi.

 

Laiklik vurgusu

 

Akıncı, Cenevre’de karşılıklı kabul edilir bir çözüme ulaşılamazsa, KKTC’nin, demokratik, laik ve özgür bir toplum olarak yoluna devam etme seçeneği ile karşı karşıya kalacağına işaret etti. “Bizim arzumuz siyasal eşitliğe dayalı, iki siyaseten eşit kurucu devletin var olacağı federal bir devleti kurmaktır. Ancak bizim çabalarımıza rağmen bu çözümün yolunu açamazsak, elbette hayat durmayacak, devam edecektir” diye konuştu.

 

Kıbrıs müzakerelerinin temel başlıkları, ekonomi, AB, mülkiyet, yönetimgüç paylaşımı, toprak ile güvenlik ve garantiler.

 

Kıbrıs’ta yaşanan soruna çözüm üretmek, adada kalıcı barış ve istikrarı sağlamak amacıyla yürütülen müzakereler geçen yıl İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında 7-11 ve 20-21 Kasım’da iki turlu olarak gerçekleşmişti.

 

Yorumlar (0)