Kandilli Rasathanesi: İzmir'de 1.5 saatte 21 artçı deprem meydana geldi

Kandilli Rasathanesi: İzmir'de 1.5 saatte 21 artçı deprem meydana geldi

GÜNDEM 30.10.2020, 17:16 30.10.2020, 17:20
Kandilli Rasathanesi: İzmir'de 1.5 saatte 21 artçı deprem meydana geldi

İzmir'de 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD'ın duyurusuna göre depremin merkezi Seferihisar açıkları olarak kaydedilirken derinliği 16.54 km olarak ölçüldü. Depremden yaklaşık iki saat sonra 4 kişinin öldüğü bilgisi verildi. AFAD'ın açıklamasına göre en az 120 kişi de yaralandı.

"15-20 CİVARINDA ARTÇI MEYDANA GELDİ, ARTÇILAR DEVAM EDECEK"

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin ardından BirGün'e konuşarak artçıların sürebileceği uyarısında bulundu.

Sözbilir, "Depremin büyüklüğünün 7’ye yakın olduğunu görülüyor. Deprem araştırma merkezimiz Buca’da ve biz de depremi çok şiddetli hissettik. Deprem karada değil denizin içindeki fayda gerçekleşiyor. Tam olarak ise Sisam Adası’nın kuzeyindeki bir fay hattında kırılma meydana geliyor. Bu da bize bir tsunami tehlikesi olabileceği gösteriyordu ve küçük çaplı da bir tsunaminin gerçekleştiğini görüyoruz. Artçı depremler sürüyor 15-20 civarında artçı deprem yaşandı. Artçı depremler devam edecek," dedi.

Sözbilir şöyle devam etti; "Yıkım olan bölgelerin kırılma meydana gelen faya çok yakın olmaması da dikkat çekici. Mesela depremin vurduğu Bornava İlçesi fay hattına 70 kilometre uzaklıkta. Dolayısıyla bu da şunu gösteriyor, İzmir’deki bina stoğu depreme hazır değil. İzmir’in içinde çok sayda fay hattı var bu fay hatları kırılırsa çok fazla can ve mal kaybı olacak demektir. İzmir’de depreme hazır olmayan binaları hızlıca iyileştirmemiz gerekiyor. Tsunami olması için 7 şiddetin veya bunun üzerinde bir deprem olması lazım. Artçı sarsıntılar yeni bir tsunamiyi tetiklemez. Küçük ölçekli bir tsunami yaşandı artçılar da küçük ölçekli depremler olduğu için yeni bir tsunami tehlikesi görülmüyor."

Deprem İstanbul, Bursa, Yalova ve Çanakkale'de de hissedildi.

Yorumlar (0)