Kadınları hedef alan Tokyo Olimpiyat Komitesi Başkanı istifa etti

Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mori Yoşiro, ‘kadınların çok fazla konuştuğunu ve bu yüzden toplantıların uzun sürdüğünü’ şeklindeki cinsiyetçi ifadelerine yönelik gittikçe artan tepkiler sonrası görevinden istifa etti.

GÜNDEM 12.02.2021, 12:20 12.02.2021, 12:22
Kadınları hedef alan Tokyo Olimpiyat Komitesi Başkanı istifa etti

Basın toplantısında konuşan Mori Yoşiro, ‘kadınların katıldığı kurulların uzun sürdüğü’ yönündeki ifadelerinin tepki çekmesi sonrası, 2014’ten beri yürüttüğü Organizasyon Komitesi Başkanlığı’ndan ayrıldığını açıkladı. Mori, temmuzda düzenlenmesi beklenen turnuvanın gerçekleştirileceğine dair inancını yineledi.

Kyodo ajansının haberinde Mori’nin yerine, Japonya Olimpiyatlar Bakanı Haşimoto Seiko’nun getirileceği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Japonya’da 2000-2001 yıllarında başbakanlık görevinde bulunan 83 yaşındaki Mori, geçen hafta içi Japonya Olimpiyat Komitesinin (JOC) çevrim içi toplantısında Japonya Ragbi Federasyonu Başkanlığı döneminden edindiği tecrübeleri paylaşmıştı.

Mori, ‘kadınların katıldığı kurulların uzun sürdüğünü’ savunarak, “Kadınların kuvvetli rekabet hisleri var. Biri söz almak için el kaldırdığında diğerleri de konuşma ihtiyacı hissediyor” demişti.

JOC Yönetim Kurulu’ndaki kadın üye sayısının yüzde 40’a çıkarılması hedefine yönelik Mori, “Birileri bana ‘Eğer kadınların sayısını artırırsak konuşma sürelerini belli bir süreyle sınırlamalıyız’ demişti. Aksi takdirde durmuyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.

Mori, ifadeleri sonrası Kyodo ajansına yaptığı değerlendirmede, “Dikkatsiz bir söylemdi ve üzüntülerimi bildiriyorum. Kadınlara karşı ayrımcılık yapma niyetim yoktu” şeklinde görüş belirtmişti. Mori’nin bu ifadelerine birçok çevreden tepki gelmişti.

Yorumlar (0)