İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:Engelli Vatandaşa Gözaltında İşkence!'

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi Haydar Yıldırım'ın 18 Ocak'ta Mersinde gözaltına alınmasını ve ifadesi alınmasına rağmen mahkemeye çıkarılmamasını meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 01.02.2017, 16:48 01.02.2017, 16:48
İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:Engelli Vatandaşa Gözaltında İşkence!'

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'nın soru önergesi:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

           

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu  tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğü’ nün 96. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

 

                                                                                                     Müslüm DOĞAN

                                                                                                          İzmir Milletvekili

 

 

Mersin’de 18 Ocak’ta aralarında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) üyesi Haydar Yıldırım’ın da bulunduğu 10 kişi terörle mücadele adı altında ev baskını yapılarak gözaltına alınmıştır.  Basına ve kamuoyuna yansıyan iddialara göre gözaltına alınan 10 kişi Mersin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından TEM şubede ifadeleri alınmasına rağmen adliyeye sevk edilmemektedir. Yine iddialara göre başta Pir Sultan Abdal Derneği üyesi Haydar Yıldırım olmak üzere gözaltında bulunan 10 kişiye işkence yapılmaktadır. 

 

Avukatlardan edinilen bilgilere göre engelli raporu bulunan ve ilaç kullanan Haydar Yıldırım’a gözaltı süresince ağır işkence uygulanmakta, ilaçları, şeker ve tuz verilmemekte, su ise kısıtlı verilmektedir. İddialara göre gördüğü işkenceleri zapta geçirmek isteyen Haydar Yıldırım götürüldüğü hastanede doktor tarafından yumruklanmıştır.  Avukatlar dosyada kısıtlılık bulunmasından dolayı hastane raporlarına ulaşamamaktadır.

 

Bilindiği üzere gerek iç hukuk gerekse de Türkiye Cumhuriyeti için bağlayıcı niteliği olan uluslararası hukuk nezdinde işkence yapmak yasaktır. İşkence yapanların acil ve ivedi bir şekilde cezalandırılması ve işkence iddialarına karşı derhal harekete geçilmesi gerekmektedir.

 

Ayrıca avukatlar ve aileler gözaltında tutulan kişilerin sağlığından endişe duymaktadırlar, İçişleri Bakanlığı olarak bu konuda acilen bir açıklama yapılması elzemdir.

 

 

Bu bağlamda;

 

1-      Basına yansıyan ve Haydar Yıldırım’ın avukatının belirttiği işkence iddiaları hakkında bakanlığınızın açmış olduğu bir soruşturma var mıdır? Bu hususla ilgili araştırma ve inceleme yapmak üzere Bakanlığınızca görevlendirme yapılmış mıdır?

 

2-      Gözaltı süresi içerisinde uygulana işkence ve kötü muamele iddialarına yönelik girişimleriniz/çalışmalarınız nelerdir?

 

3-      İşkenceye maruz kaldığı belirtilen Haydar Yıldırım sağlık kontrolünden geçirilmiş midir? Geçti ise ilgili hekimin tanısı ne olmuştur?

 

4-      Haydar Yıldırım’ın hastane’de maruz kaldığı işkenceleri zapta geçirmek istemesi yüzünden doktor tarafından yumruklandığı iddiaları doğru mudur? Gözaltında bulunan bir kişinin hastanede yumruklanmasının sorumluluğu kimdedir?

 

5-      Haydar Yıldırım’ın avukatının ifadelerinden yola çıkarak, gözaltında tutulan Haydar Yıldırıma su, tuz, şeker verilmediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu uygulamanın gerekçesi nedir?

 

6-      Mersin’de 18 Ocak’ta gözaltına alınan 10 kişinin ifadeleri alınmasına rağmen hala mahkemeye çıkarılmama gerekçesi nedir? Gözaltındaki kişilerin avukatları ile görüşmesi neden engellenmekte, savcılık ve mahkeme süreci neden geciktirilmeye çalışılmaktadır?

 

7-      İşkence iddialarının tarafsız bir şekilde incelenmesi için ilgili emniyet yetkililerinin tedbir amaçlı açığa alınmasını içeren bir süreç işletilecek midir?

 

8-      İşkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının önlenmesi hususunda Türkiye’nin 2011 yılında taraf olduğu OPCAT’in getirdiği yükümlülükler kapsamında bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmıştır?

 

9-      Gözaltında tutulan kişilerin aileleri yakınlarının sağlık durumlarından endişe duymaktadırlar. Bu endişeyi gidermek adına İçişleri Bakanı olarak bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)