İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:'Balık Çiftlikleri Doğayı Yokediyor! '

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Urla'da bulunan balık çiftliğinin Sığıcık Körfezine taşınmasını meclis gündemine taşıdı. Doğan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verdiği önergede OHAL dönemini içerisinde gerekli değerlendirme toplantıları yapılmadan, yöre halkının katılımı olmaksızın, ilgili kurum temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin kararları görmezden gelinerek alınan kararların ciddi sorunlara yol açacağını belirtti.

GÜNDEM 18.01.2017, 16:25 18.01.2017, 16:25
İzmir Milletvekili Müslüm Doğan:'Balık Çiftlikleri Doğayı Yokediyor! '

 HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'nın Balık Çiftlikleri ile ilgili soru ​önergesi: 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

            Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ  tarafından Anayasa’nın 98’ inci ve  İçtüzüğün 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

                                                                                                          Müslüm DOĞAN

                                                                                                          İzmir Milletvekili

 

 

 

 

            Daha önce Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos balık çiftliği Seferihisar’da yaşayan halk, bölgede bulunan ekoloji örgütleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının eylemleriyle planlanan orkinos balık çiftliğinin yerini değiştirilmişti.

 

            Ancak basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre orkinos balık çiftliğinin kurulmadığı yere İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğünce 8 bin 850 ton kapasiteli yeni bir balık çiftliği yapılması için ÇED raporu verilmiştir.

 

OHAL dönemi içerisinde gerekli değerlendirme toplantıları yapılmadan, yöre halkının katılımı olmaksızın, ilgili kurum temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin kararları görmezden gelinerek alınan kararlar ilerde ciddi sorunlara yol açacaktır.

           

            Buna göre;

           

            1- Urla Gerence Körfezi’ndeki balık üretim tesisinin 9 kat büyütülerek Sığacık Körfezi’ne taşınmasının nedeni  nedir?

 

            2- Yöre halkının itirazına rağmen, bu tesis ile ilgili olumlu ÇED raporu nasıl verildi? Yöre halkının itirazları neden dikkate alınmamaktadır?

 

            3- 8 bin 850 tonluk yeni bir çiftliğin ikmali için açılacak yollar ve alanların doğal bitki örtüsü ve ormanlara vereceği zarar belirleniş midir? Bu konuda bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Bu çalışmanın kapsam ve içeriği nedir?

 

            4- Balık çiftlikleri toksin dolu olduğu ve eko sitemi kötü etkilediği iddiaları doğru mudur? Bakanlığınızca balık çiftlikleri ne sıklıkla denetlenmektedir? Bu denetlemeler sonucu ne tür işlemler yapılmaktadır?

 

 

            5- Bilim adamlarının iddialarına göre çiftliklerde yetiştirilen balıkların besin değerlerinin düşük olduğunu ve doğal olmayan, yüksek miktarda mısır içeren besinlerle beslenmelerinden dolayı hastalık taşıma ihtimali olduğunu ifade etmektedirler. Çiftliklerde yetişen balıkların insan sağlığına etkilerine dair bir çalışma yapılmakta mıdır?

 

            6- Çiftlik balıklarının dışkılarını bulundukları alanlara bırakmaları sonucunda, deniz yataklarında yoğun kirliliğe neden oldukları bilinmektedir. Bakanlığınızın bu konuda aldığı önlemler nelerdir? Balık çiftliklerinin bulundukları alanlarda, sudaki oksijen oranları ölçülmekte midir?

 

            7- Çiftliklerden kaçan balıkların ekolojik dengeyi bozarak doğal balıkların çeşitliliğini etkilemekte ve bazı türlerin yok olmasına neden olmaktadır. Bakanlığınızın bu konuda ne gibi önlemler almaktadır?

 

           

 

Yorumlar (0)