İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, fuhşa zorlanan mağdur çocukların gözaltında tutulmasını meclise taşıdı

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Masaj salonlarında fuhşa zorlanan mağdur çocuklardan, birin annesi evden kaçan 16 yaşındaki kızının iki arkadaşını suçlayarak şikayette bulunduğu, şikayet üzerine çocuk şubeye götürülmeleri gerekirken Ankara Emniyet Müdürlüğünde iki gün gözaltına alınan iki kız çocuğuyla ilgili TBMM’ye önerge verdi

GÜNDEM 21.03.2017, 11:12 21.03.2017, 11:12
İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, fuhşa zorlanan mağdur çocukların gözaltında tutulmasını meclise taşıdı

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'nın önergesi:

 

 

          Yaklaşık 4 ay önce masaj salonlarında fuhşa zorlanan  çocuklara dair  haberin  ardından yapılan baskınlarda,43 kişinin gözaltına alındığı ve mağdur çocukların kurtarıldığı bildirilmiş olup, evden kaçan 16 yaşındaki kızını bir masaj salonunda bulan annenin  kızını teslim aldıktan sonra, onu fuhşa ve uyuşturucuya sürükledikleri gerekçesiyle, kızının iki arkadaşını suçlayarak “Biri kızımı  o salona götürdü, diğeri de uyuşturucuya alıştırdı” diyerek şikayette bulunduğu bildirilmişti;

 

            Şikayet üzerine ilk günden çocuk şubeye götürülmek yerine  Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürülen bu çocuklara yetişkinlere yapılan işlemler yapıldıktan sonra en son çocukların işlemleri yapılıyor ve yetişmedi diye gözaltı süreleri uzatılıyor. İster mağdur, ister tanık, isterse de suça sürüklenen çocuk olsun, mutlaka aileye haber verilmesi gereken  bu durumda çocukların ailelerine bilgi verilmediği gibi avukatta çağrılmamıştır.

 

            Bu bağlamda;

 

 

1-      Çocuk Koruma Kanunu’na ve çocuk şube müdürlüklerine ilişkin yönetmeliğe göre, çocuklarla ilgili işlemlerin bizzat çocuk savcısı ve çocuk polisi tarafından yürütülmesi gerekmiyor muydu? Görevi kötüye kullananlar hakkında  gerekli yasal işlem başlatılacak mı)

 

2-       Bu çocuklar çocuk şube yerine neden Ankara Emniyet Müdürlüğüne  götürüldü? Gözaltında tutulmaları ve gözaltı süresinin uzatılması neye göre yapıldı?

 

3-      Gözaltı süresince bu çocukların  ailelerine neden haber verilmedi?

 

4-       Şüphelilere Emniyette hakları anlatılıp,  neden avukat çağrılmamıştır?

 

5-      Savcılığa çıkarılan çocuklara Savcının  bu çocukları çocuk şubeye götürün demesi gerekmez miydi? Savcılık bütün bu olan biteni neden görmezden geldi?

 

6-      Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı hem suça sürüklenen çocuğun hem de mağdur çocuğun bakanlığı olarak  davaya neden  müdahil oldu? bakanlık şu durumda “Bu iki kız çocuğu cezalandırılsın” demiş oluyor mu?

 

7-      Rehabilitasyona  ve desteğe ihtiyacı olan bu çocuklarla  ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz?

 

 

8-      Asıl suçlu olan masaj salonu işletmecisi insan ticaretinden yargılanması gerekirken sadece cinsel istismar davasından yargılandığı doğru mu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)