İYİ Partili Yaşar:“Engelliler istihdam engeline takılıyor; maaşları eriyor; her geçen gün daha da yoksullaşıyor!”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM’de engelli vatandaşlarımızın sorunları üzerine yaptığı konuşmada engelli vatandaşların her geçen gün yoksullaştığını; engelli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine çıkartılması   gerektiğini vurguladı.

GÜNDEM 11.05.2022, 09:48
İYİ Partili Yaşar:“Engelliler istihdam engeline takılıyor; maaşları eriyor; her geçen gün daha da yoksullaşıyor!”

 

Engelli İstihdamı Kotası Hem Yetersiz Hem De Doldurulmuyor

TBMM konuşmasında Türkiye’de engelli istihdamı zorunluluğunun kamuda %4, özel sektörde ise %3 olduğunu belirten Bedri Yaşar; bu kotaların hem yetersiz olduğunu hem de işverenler tarafından engelli istihdamının tam olarak doldurulmadığını belirtti.

2021 yılında 62 bin engelli kişinin iş için başvurduğunu; ancak sadece 1961 kişinin işe yerleşebildiğini söyleyen Bedri Yaşar; konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

Engelli çalıştırmakla yükümlü olan işyerlerinde kota açığı 2022 yılı Ocak sonu itibarıyla kamuda 4 bin, özel sektörde ise 21 bindir. Biz buradan en azından KİT Komisyonunda da belirttiğimiz üzere engelli kotaları KİT’lerde ; kamu kurumlarında doldurulmalıdır.”

 

2021 yılında kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara İŞKUR tarafından 65 bin TL’ye kadar hibe desteği de verildiğini ifade eden Bedri Yaşar; bu tutarın da güncel şartlara göre muhakkak artırılması gerektiğini vurguladı.

Engelli maaşları en az asgari ücret seviyesine getirilmelidir

Engelli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini önemle belirten Bedri Yaşar; konuya ilişkin, “2021 yılında Engel oranı %40-69 arası olanlar için 661 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 843 lira olmuştur. Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2021 yılında 992 lira iken; 2022 yılında 1264 lira olmuştur. Enflasyon oranın %70 olduğu ülkemizde bu maaşlarla bırakın sokağa çıkmayı; yaşamak bile mümkün değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Erişilebilirlik yasası 17 yıldır çıkmıyor; sürekli erteleniyor.

Engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunlarından birinin de erişilebilirlik olduğunu belirten Bedri Yaşar; 2005 yılında çıkartılan erişilebilirlik yasasının; 17 yıldır sürekli ertelendiğini; yasa düzenlemeleriyle binaların, yolların, ulaşım araçlarının dönüşümünün bir türlü yapılamadığını söyledi.

 

Engelli dostu yasaların bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Bedri Yaşar; “Engelli bireylerin bağımsız ve kendi kendine yeterli bir yaşam sürdürmesinin koşulları hala oluşturulmuş değildir. Gelin hep birlikte engellilerin hayatını kolaylaştıralım. Engelli Yurttaşlara engel olmayalım “dedi.

Yorumlar (0)