banner773

İşte Kanal İstanbul'a harcanacak para ile işsizlik sorunu çözülebilecek kişi sayısı

Sanayi Bakanlığı’nın verilerine göre Kanal İstanbul projesi için harcanacak para ile 296 bin 452 kişiye istihdam yaratılabilir.

GÜNDEM 11.04.2021, 11:24 11.04.2021, 11:29
İşte Kanal İstanbul'a harcanacak para ile işsizlik sorunu çözülebilecek kişi sayısı

Türkiye ekonomik kriz ve işsizlik ile boğuşurken; iktidarın Kanal İstanbul ısrarı sürüyor. 

Kanal İstanbul projesine en iyimser tahminle 21 milyar dolarlık kaynak ayrılacağı ifade ediliyor.

Bu para işsizlik ile boğuşan ülke için büyük bir istihdam alanı yaratılabileceği belirtiliyor. 

BirGün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre, 15 milyar dolarlık dev kaynak kanalın maliyeti için harcanacak. Ancak kanal milyonlarca insanın kara bağlantısını koparacak. Bu insanların kullandığı enerji iletim hatları ve altyapı tesisleri de kesilip Kanal’a uygun hale getirilmek zorunda. İşte bu işlemin de bedeli 6 milyar dolar. Böylece Kanal İstanbul’un en iyimser tahminle maliyetinin 21 milyar dolar olacağı biliniyor. Ancak bu para sadece teoride geçerli. Projeye başladıktan sonra Kanal’ın maliyetinin katlanacağına herkes kesin gözüyle bakıyor. 

19 İLİN İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR

TL cinsinden söylediğimizde bugün itibariyle Kanal’ın maliyeti 171,6 milyar TL ediyor. (1 Dolar= 8,17 TL) Peki bu büyüklükte bir kaynak, Kanal İstanbul yerine Anadolu’da istihdam yaratacak projelere ayrılsa kaç işsize iş bulunabilir? Bu sorunun net cevabı bilinemese de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayımladığı “Yatırım Teşvik Belgeleri”nden cevaba ilişkin fikir veriyor. En güncel belgelere göre şubat ayında tüm Türkiye’de 15 milyar 562 milyon 851 bin TL yatırım yapıldı. Bu yatırımların sonucunda 26 bin 886 kişi istihdam edildi. Bu haliyle şubat ayı için bir kişiyi istihdam edecek yatırım maliyeti 578 bin 845 lira olarak kayıtlara geçti.

Kanal İstanbul için harcanacak paranın 171,6 milyar olduğu düşünülürse bu para ile 296 bin 452 kişiye istihdam yaratılabiliyor. Kanal İstanbul yerine Anadolu’ya yapılacak yatırımlarla istihdama dahil edilebilecek 296 bin 452 kişi ayrı ayrı 21 ilin nüfusundan daha fazla.

Peki bu kadar insan istihdama dahil edilebilse kaç ilin işsizlik sorunu tümüyle çözülebilir? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılı itibariyle Kastamonu, Çankırı, Sinop, Zonguldak, Karabük, Bartın, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Ardahan, Çanakkale, Balıkesir, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli illerindeki toplam işsiz sayısı 250 bin. Başka bir ifadeyle Kanal İstanbul için ayrılacak 171,6 milyar TL’lik kaynak Anadolu’daki stratejik alanlara yatırılsa tam 19 ilin işsizlik sorunu çözülebiliyor. Üstelik bu doğrudan istihdam. Ortaya çıkan çarpan etkisiyle “1 milyona yakın dolaylı istihdam yaratılabilir” demek de yanlış olmaz.

Yorumlar (0)