İşte Erdoğan'ın önündeki yeni seçim sistemi önerisi!

Abdulkadir Selvi, AKP içerisindeki seçim barajı tartışmalarını yazdı.

GÜNDEM 15.06.2020, 11:56 15.06.2020, 12:43
İşte Erdoğan'ın önündeki yeni seçim sistemi önerisi!

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde son dönemde tartışma konusu olan seçim barajı ve vekil transferine ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

İşte Abdulkadir Selvi 'nin köşe yazısının ilgili kısmı;

AKP’de milletvekili transferinin engellenmesi konusunda farklı görüşler var. Bunun milletvekilinin iradesine bırakılması, siyasi ahlak sorunu olarak bakılması ya da bir partiden diğerine jet hızıyla geçişin önlenip 3 ya da 6 ay gibi bir süre getirilmesi konuşuluyor. Seçim barajı konusundaki ağırlıklı eğilim, ittifakla seçime girenler ile ittifaka girmeyenler arasında bir fark olması yönünde.

İttifakla seçime girenler için barajın yüzde 10 olarak korunması hatta yüzde 10-12 arasına çekilmesi yönünde teklifler var. Ama tek başına seçime girecek partiler için barajın yüzde 5 ya da 7 olması öneriliyor. Sıfır baraj önerisi yok değil. Ama çok güçlü bir öneri değil. Yüzde 3, 5 ya da 7 gibi teklifler var.

İttifaklarda baraj önemli bir teşvik unsuru. Yüzde 1 alan partiler bile Meclis’te temsil imkânı sağlıyor. Ama işin bir de görünmeyen yüzü var, ki bence çok önemli. Artık oylar konusu. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ile ittifak sayesinde artı 32 milletvekili kazandı.

Yorumlar (0)