İstanbul Milletvekili Oya Ersoy :En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkartılmalıdır!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, emeklilerin sorunlarının tespiti ve çözümü amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

GÜNDEM 12.01.2023, 11:11
İstanbul Milletvekili Oya Ersoy :En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkartılmalıdır!


Enflasyon artışı ve hayat pahalılığı karşısında geçim sıkıntısı yaşayan 13,5 milyon emeklinin, hayatlarını idam ettirmekte yaşadıkları zorluklar hemen hemen her gün basına yansımaktadır. Emekli maaşlarına yapılan son zam ile beraber aylık en düşük emekli maaşı 5.500 TL olmuştur diyen Ersoy, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkartılması gerektiğini söyledi.

Asgari ücretin altında emekli maaşı alan emekliler açlık sınırının altında yaşam sürmeye itilmekte olduğunu söyleyen Ersoy: “emeklilerin millî gelirdeki payı azalmış, emekli aylıkları açlık ve yoksulluk sınırının altında kalarak artan gıda fiyatları, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen emekliler alyanslarını dahi satmışlardır” dedi.

Emekliler açlık sınırı altında maaş almaya mahkum ediliyor!
Sözlerine şöyle devam eden Ersoy:” Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), açlık ve yoksulluk sınırını araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı son bir ayda 344 TL artarak aralık ayında 8.130 TL’ye, yükselmiştir. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise Aralık ayında 1.119 TL artarak 26.483 TL’ye çıkmıştır. Açlık ve yoksulluk sınırı artmış gıdadan, elektriğe, ısınmadan ulaşıma kadar birçok kalemde fiyat artışları yaşanadursun emekli maaşlarında gözle görülür reel bir artış söz konusu değildir” dedi.

Farklı emekli aylığı alanlar arasındaki farklar giderilerek intibak düzenlemesi yapılmalıdır!
Bugün 9 milyon emekli asgari ücretin altında maaş aldığını vurgulayan Ersoy, emeklilere yapılan zam oranların TÜİK tarafından açıklanan enflasyon hesaplamasına göre yapıldığını ve açıklanan enflasyon oranında yapılan zam ve üzerine eklenen refah payının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Gerçekten bir zam yapılacaksa refah payı (büyüme oranı) eski seviyesine getirilmelidir diyen Ersoy, emekli aylığı alt sınırı asgari ücret olarak düzenlenmeli, emekli aylıklarının hesaplama koşulları değiştirilerek aynı koşullarda prim yatırıp farklı emekli aylığı alanlar arasındaki farklar giderilerek intibak düzenlemesi yapılmalıdır.

Yorumlar (0)