IŞİD üyesi İlhami Balı'nın MİT ilişkisi iddiası Meclis'e taşındı: "Davutoğlu'nun işaret ettiği tarihlerle ilgisi var mı?"

Ankara Tren Garı’nda 103 kişinin ölümü ile sonuçlanan katliamın planlayıcısı, IŞİD’in Türkiye sorumlusu olarak bilinen İlhami Balı’nın kırmızı bültenle arandığı dönemde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Ankara’da bir otelde ağırlandığına dair iddialar HDP ve CHP tarafından Meclis gündemine taşındı.

GÜNDEM 09.09.2019, 16:45
IŞİD üyesi İlhami Balı'nın MİT ilişkisi iddiası Meclis'e taşındı: "Davutoğlu'nun işaret ettiği tarihlerle ilgisi var mı?"

Balı’nın Suruç ve Ankara katliamları başta olmak üzere çok sayıda saldırının faili olduğu hatırlatılırken, HDP'li Serpil Kemalbay, "Bir eski Başbakanın (Ahmet Davutoğlu) Türkiye’nin en kritik 4 ayı olarak ifade ettiği, AKP’nin iktidardan düştüğü tarih aralığı olan Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 arasında yaşanan IŞİD katliamları ile ifade edilen MİT- IŞİD ilişkileri ve görüşmelerinin bağlantısı var mıdır?" diye sordu. 

CHP'li Şeker:  Karanlık dönemin sorumluları hesap versin

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, MİT’in İlhami Balı ile bağlantı iddialarını işaret ederek, “7 Haziran-1 Kasım arası karanlık dönemin kirli ilişkilerinin ortaya çıkarılarak tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerekiyor” dedi.

Duvar'da yer alan habere göre Meclis Başkanlığı’na, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Ali Şeker, kırmızı bültenle aranan İlhami Balı’nın 27-29 Mart 2016 tarihleri arasında Ankara’da lüks bir otelde konakladığı iddialarının gerçek olup olmadığını sordu. İlhami Balı’nın Ankara’da konaklatıldığı süreçte üst düzey MİT yetkilileri ile görüştüğü iddialarının da cevaplanmasını isteyen CHP’li Şeker, “İlhami Balı 27-29 Mart 2019 tarihi öncesinde de istihbarat yetkilileri ile iletişim halinde miydi?” diye sordu.

"Neden tedbir alınmadı?"

CHP’li Ali Şeker, İlhami Balı’nın Suruç ve Ankara katliamları başta olmak üzere çok sayıda saldırının faili olduğunu hatırlatarak, Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi:

-İlhami Balı’nın telefonları teknik takibe alınmış mıdır? Alındı ise İlhami Balı’nın telefonları dinlendiği halde organize ettiği katliamlar ve saldırılara ilişkin gerekli tedbirler neden alınmamıştır?

-İlhami Balı’nın ve Adıyaman Dokumacılar grubunun organize ettiği katliam ve saldırılara ilişkin gerekli tedbirleri almayan yetkililer hakkında herhangi bir idari ya da adli işlem başlatılmış mıdır?

-İlhami Balı’nın Ankara’da istihbarat yetkilileri ile görüştüğüne ilişkin iddialar doğru ise dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından değinilen 7 Haziran-1 Kasım arası karanlık dönemin kirli ilişkilerinin ortaya çıkarılması için bir adım atılması düşünülmekte midir?

Bağlantı iddiaları 

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in ardından HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul da İlhami Balı’nın MİT tarafından yönlendirildiğine ilişkin iddiaları Meclis’e taşıdı. Toğrul’un verdiği soru önergesi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği sorular şu şekilde:

-IŞİD terör örgütü üyesi Balı’nın, herhangi bir istihbarat örgütüyle bağlantısı bulunmakta mıdır? Balı ile MİT arasında bağlantı bulunmakta mıdır? IŞİD terör örgütü üyesi Balı ile MİT arasındaki bağlantı ne zaman başlamıştır?

-Suruç ve 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nı gerçekleştiren IŞİD terör örgütünün Türkiye sorumlusu İlhami Balı’nın MİT müsteşarının şahsına ait olan Anadolu Oteli’nde ağırlandığı iddiası doğru mudur? Bu bilgiler doğrultusunda herhangi bir araştırmanız mevcut mudur?

-IŞİD terör örgütü üyesi Balı, MİT’in bilgisi dâhilinde mi Anadolu Oteli’nde misafir edilmiştir? Bu otelde kalmasını sağlaya şahıslar hakkında herhangi bir idari soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa hangi aşamadadır? Bakanlığınızca, IŞİD terör örgütü ve MİT arasındaki bağlantı hakkında bir araştırmanız mevcut mudur?

HDP'li Kemalbay da soru önergesi verdi

HDP'li Serpil Kemalbay da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle 10 soru yöneltti. Kemalbay şu soruları sordu:

-Milli İstihbarat Teşkilatı Abu Mansur al Magrebi  ve İlhami  Balı ile görüşmüş müdür? Görüşmüşse hangi tarihler arasında görüşmüştür?

-IŞİD’in Türkiye elçisi olduğunu ifade eden Abu Mansur al Magrebi tarafından beyan edilen bilgiler doğru mudur?

-Milli İstihbarat Teşkilatı   IŞİD ile ‘çıkarları doğrultusunda’ pazarlık etmiş midir ve MİT bugüne kadar  IŞİD ve uzantıları ile iş birliği yapmış mıdır?

-MİT yetkililerinin IŞİD üyesi  İlhami BALI ile görüştüğü  ve bir otelde dışarı çıkmasına izin verilmeyerek, ‘misafir edildiği’  iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu ağırlamanın nedeni nedir?

-İlhami Balı kırmızı bültenle arandığı halde ilgili birimlere teslim edilmek yerine MİT ile görüşme yapıyor olabilmesinin ve ülkedeki çok sayıda katliamın sanığı konumunda olmasına rağmen şahsın MİT eliyle denetlenmesi ve korunmasındaki amaç nedir? Bu bağlantılar Türkiye’de yaşanan IŞİD katliamlarının MİT’in bilgisi dahilinde olduğunu göstermiyor mu?

-Başta Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 tarihleri arasındakiler olmak üzere Türkiye’de yaşanan IŞİD katliamlarından Milli İstihbarat Teşkilatı  haberdar mıydı? MİT’in haberi var idiyse neden önlem alınmadı, saldırılar önlenmedi?

-Yapılan görüşmede İlhami Balıya MİT’in Suriye Masası’nda görevli kod adı Serhan Albayrak ve Irak Dairesi tercümanı Ahmet Özçelik’in refakat ettiğine dair bilgiler doğru mudur? Şayet doğru ise Balı ile konuşulan konu nedir?

-Yine basına yansıyan İlhami Balı ile Ankara’da görüşen İlhan Kaya ve Suriye Dairesi Başkanı Mutlu Tuka’nın  IŞİD tarafından vahşi şekilde yakılarak öldürülen erler Sefer Taş ve Fethi Şahin  ile ilgili WhatsApp üzerinden görüşmüş oldukları iddiaları incelenmiş midir? İncelendi ise Bali ile yapılan yazışma nedir? Erler,  Sefer Taş ve Fethi Şahin’in başına gelenler nedenleriyle beraber kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

-MİT  ile bağlantı içerisinde sınırı kolaylıkla geçebilen ve Türkiye’ye geçiş sağlayan IŞİD üyelerinin Ankara katliamı başta olmak üzere diğer katliamlarla olan bağlantısı tespit edilmiş midir?

-Sınırdan geçiş yapan IŞİD üyelerinin Türkiye’de tedavilerinin yapıldığına dair bilgiler doğru mudur?

Yorumlar (0)