İngiliz Büyükelçi 'Yeni Şafak yazarı' olursa

İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore Milletler Topluluğu’nun 68’inci yılı nedeniyle hükümete yakın Yeni Şafak gazetesine yazı yazdı. Batılı ülkelere sık sık ‘üst akıl’ suçlaması yapan Yeni Şafak’ta Moore’nin yazısının yer alması dikkat çekti.

GÜNDEM 13.03.2017, 14:16 13.03.2017, 14:16
İngiliz Büyükelçi 'Yeni Şafak yazarı' olursa

İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore Milletler Topluluğu’nun 68’inci yılı nedeniyle hükümete yakın Yeni Şafak gazetesine yazı yazdı. Batılı ülkelere sık sık ‘üst akıl’ suçlaması yapan Yeni Şafak’ta Moore’nin yazısının yer alması dikkat çekti.

 

Birgün’de yer alan habere göre, Yazısında “Türkiye'deki bazı insanlar, Britanya İmparatorluğu üzerindeki güneşin hiç batmadığına inanıyor. Ama battı! Hem de adamakıllı battı! İmparatorluk geçmişimiz, tüm imparatorluklarınki gibi, sorunlu bir geçmiş. Zulüm ve istismar olan bir geçmiş. İrlanda kökenli bir Britanyalı olarak tabii ki bunu yadsımayacağımı tahmin edersiniz” ifadelerini kullandı.

 

"EŞSİZ BİR ÖRGÜT OLDUĞUNA İNANIYORUZ"

 

Moore “Bugün Milletler Topluluğu'nda, Afrika, Asya, Amerika, Avrupa ve Pasifik olmak üzere altı kıtaya yayılmış 52 üye devlet var. Hep birlikte dünya kara yüz ölçümünün dörtte birini oluşturuyoruz! Bu da yaklaşık 2,4 milyar insan ya da bir başka değişle dünya nüfusunun üçte biri demek” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

 

“Gerçekten zengin bir çeşitliliğe sahibiz. Üye ülkelerimiz arasında dünyanın en büyük, en küçük, en zengin ve en fakir ülkeleri var. Mesela bazı üye ülkelerin nüfusu 1,5 milyon ya da altındayken, Hindistan gibi yaklaşık 1,5 milyar nüfusu olan bir üye ülkemiz de var. Ama tüm bu ülkelerin paylaştığı, çok önemli bir ortak özellik var. Tüm üyelerimiz, Milletler Topluluğu Sözleşmesi'nde yer alan Milletler Topluluğu değer ve ilkelerini, yani demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü paylaşıyor. Ve üye ülkelerin tüm liderleri, ülkelerinin ekonomisi hangi seviyede olursa olsun Milletler Topluluğu politika ve önceliklerinin şekillendirilmesinde eşit söz hakkına sahip.

 

Kısacası, şu anda Milletler Topluluğu Başkanı sıfatı – yani pek çok sembolik işlevi kapsayan rolü – şu anda her ne kadar Majesteleri Kraliçe Elizabeth taşıyor olsa da, Milletler Topluluğu'nun işleyişine ve önceliklerine ilişkin esas kararlar üye devletler tarafından ortak bir şekilde, çok iyi kurulmuş bir sekretarya aracılığıyla alınmakta.

 

Yorumlar (0)