İktidara dokunan yanıyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu savcılarından Fahrettin Kemal Yerli’nin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Gazeteci Ahmet Şık dün sabah evinden gözaltına alındı.

GÜNDEM 30.12.2016, 09:43 30.12.2016, 09:43
İktidara dokunan yanıyor

Birgün’de yer alan habere göre, Gözaltına alınışını 07.56’da Twitter’da paylaşan Şık, Haseki Hastanesi’ndeki sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Avukat Can Atalay, Şık’a ve avukatlarına resmi olarak gözaltı gerekçesinin açıklanmadığını söyledi. Şık’a avukatıyla görüşme kısıtlaması da getirildi.

 


Komplo kurulmaya çalışılıyor

 


CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter hesabından Şık’la konuştuğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Ahmet Şık ile şimdi konuştum. Savcılığın talimatı üzerine, Güvenlik Şube’ye bağlı polislerce gözaltına alındığını söyledi. Hakkında gözaltı kararı verildiği için, Haseki Hastanesi’ne götürülüyor. Suçlama örgüt propagandası yapmakmış… Ahmet Şık’ın aktardığına göre, attığı bir tweetten dolayı hakkında soruşturma başlatılmış… Ahmet, bir süre önce kendisine yönelik bir komplo kurulmaya çalışıldığını söylemişti. Umarım bu soruşturma, Ahmet’in kaygılarını haklı çıkarmaz… Takipteyiz…”



Gözaltı kararına itiraz

 


Şık’ın avukatları, Şık’ın savcılık tarafından çağrılması durumunda davete uyacağını belirterek, derhal serbest bırakılmasını talep etti.Soruşturmanın 3 gün önce başlatıldığı bilgisi verilerek, bu üç gün içinde söz konusu işlemlerin yapılmasının mümkün olduğu, bu sebeple gözaltı kararının, gözaltına alındıktan sonra Emniyet’te tutulmasının ve avukatları ile görüştürülmemesinin hiçbir yasal dayanağı olmadığı belirtildi.



‘Tebligat göndermek bu kadar mı zor?’


Şık’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren avukat Fidel Okan, “Bir tebligat göndermek bu kadar mı zor. İnsanların adalet duygusuyla oynamanın kime ne faydası var? Birisi çıkıp bunu anlatsın! Ahmet Şık, iktidarı çok sert şekilde eleştiren gazeteciydi. Görüşlerine katılmayanlar onu eleştirebilir. Ama susturmaya çalışamaz!” dedi.



Anadolu Ajansı (AA), gazeteci Şık’ın attığı Tweet’ler ve Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan bazı röportaj ve yazılar nedeniyle gözaltına alındığını duyurdu. AA, Şık’ın, ‘Türkiye cumhuriyetini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama’ ve ‘terör örgütü propagandası yapma’ ile suçlandığını yazdı.

Habere göre Şık’ın gözaltıya gerekçe gösterilen tweet’lerinden bazıları şöyle:

»Suikastçinin Nusra’cı değil FETÖ’cü olduğunu kanıtlama gayretindeki iktidar ve yancıları katilin polis olduğu gerçeğini ne yapacaksınız

»Katil devlettir deyince bozuluyorsunuz

»İktidar nezdinde savaş gerektirecek durumun adı artık belli. O da rejim değişikliğine konulacak son noktadır

»Sırrı Süreyya Önder’e isnat edilen fiil suçsa, sarayda oturandan başlayarak daha bir dolu sanık olması gerekmez mi

»Tahir Elçi’yi tutuklamak yerine katletmeyi tercih ettiler, katil sürüsü bir mafyasınız

Haberler de şöyle:

 


»14 Mart 2015 tarihli, Cemil Bayık’la ‘Ya Apo Kandil’e ya biz İmralı’ya’ başlıklı röportaj

»8 Temmuz 2015 tarihli, ‘Bizimki gazetecilik sizinki ihanet’ başlıklı yazı

»9 Temmuz 2015 tarihli, ‘MİT tırları savcısı; MİT, Reyhanlı’ya göz yumdu onlara bilgi vermesek engellerdik’ başlıklı yazı

»13 Şubat 2015 tarihli, ‘Tırdaki sır aydınlandı’ başlıklı yazı

»23-26 Eylül 2014 yılında Avrupa Parlamentosu ortaklığıyla Heybeliada’da düzenlenen basın özgürlüğü çalıştayında sarfettiği belirtilen “PKK için çalışanlar da gazetecidir” sözü.

Gizli tanık ‘FETÖ’ yazdırdı’ demiş

 


Avukat Okan, sabah saatlerinde evinden gözaltına alınan gazeteci Ahmet Şık hakkında iki kez‘İmamın Ordusu’ kitabı dolayısıyla soruşturma açıldığını öğrendiğini açıkladı. Bir dönem iktidara yakınlığıyla bilinen avukat Fidel Okan’sa, Şık’ın sözünü ettiği ‘komplo’ şüphesine dair aralarında geçtiğini iddia ettiği bir diyalogu Twitter hesabından anlattı.



Ahmet Şık’ın kendisini kısa süre önce aradığını söyleyen Okan, şunları yazdı: “Bugün gözaltına alınmış, o gün görüştüğümüzde böyle bir şey mümkün değil demiştim. Mümkünmüş anladım. Ahmet Şık haklı çıktı. Kendisiyle ilgili bir FETÖ dosyası hazırlandığını öğrenmiş, dosya numarası üzerinden avukatı vasıtasıyla savcıya başvurmuş, dosya kapatılmış. Sonra yeni bir dosya açılmış ancak Ahmet Şık bu dosya numarasını da öğrenmiş. Nedir bu saçmalığın temeli diye sordum; Bir gizli tanık ifade vermiş, savcı ifade almış sözde Ahmet Şık’a ‘İmamın Ordusu’ kitabını FETÖ yazdırmış, buna hangi geri zekalı inanır dedim? Cevabını yazmayayım çıkınca kendisi söylesin! Ankara’ya gelecekti yüz yüze görüşecektik. Artık gelebilir mi emin değilim.”



Şık, daha basılmadan kopyaları toplatılıp, kendisinin de cezaevine girmesine neden olan ‘İmamın Ordusu’ kitabında, Emniyet’teki Gülen Cemaati yapılanmasını irdeliyordu.

15 gün önce söylemişti


15 gün önce Halk TV’den Ayşenur Arslan’a konuşan Şık, AKP’den bir kişinin kendisine geldiğini ve tutuklanacağı yönünde uyarıda bulunduğunu söylemişti. 

Gazetecileri derhal serbest bırakın


TGC, TGS ve DİSK Basın İş gazeteci Şık’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Basın meslek örgütleri, gözaltında ve tutuklu tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Yorumlar (0)