İktidar koronavirüsle mücadelede sınıfta kalıyor

İktidar ülkede karantina tedbirlerine uyulduğunu belirtse de gerçekler böyle değil. Nüfuzunu kullanıp karantina otobüsünden yolcu kaçıran da var, tedbirleri ‘tatil’ sayıp sahil beldelerinde yoğunluğa sebep olanlar da.

GÜNDEM 19.03.2020, 11:01 19.03.2020, 11:08
İktidar koronavirüsle mücadelede sınıfta kalıyor

Ülkede koronavirüs nedeniyle ikinci ölümün gerçekleşmesi ve vaka sayısının 191’e yükselmesi yurttaşlardaki kaygıyı artırdı.

‘Pandemi’ ilan edilen koronavirüs salgınına karşı dünya genelinde eşi benzeri görülmemiş önlemler alınırken, kimi ülkeler insanların hareketlerine kısıtlama getiriyor ve kalabalıklara karışılmasını engellemeye çalışıyor.

İlk vakanın duyurulmasının ardından Türkiye’de de hem kamuda hem de sosyal yaşamda hayata geçmesi planlanan bir dizi tedbir alındı. Hükümet karantina tedbirlerine uyulduğunu belirtse de gerçekler böyle değil.

Nüfuzunu kullanıp karantina otobüsünden yolcu kaçıran da var, tatil nedeniyle tatil beldelerine yönelen de.

Birgün'ün derlediği haberde ‘izolasyon’un çiğnendiği örnekler şöyle:

KARANTİNADA KAYIRMACILIK

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının Türkiye’ye gelmesi sonrası, ‘olağanüstü tedbirler’ alındı. Türk vatandaşları, havaalanından otobüslere bindirilerek karantinada tutulacakları yurtlara götürüldü. Ancak sosyal medyadaki bir paylaşımla KKTC Sivil Havacılık Dairesi Başkanı Mustafa Sofi’nin kızı Güzide Sofi’nin otobüsten indirilerek götürüldüğü ihbarı yapıldı. Gaziosmanpaşa Başsavcılığı sosyal medya paylaşımını ihbar kabul ederek resen soruşturma başlattı. İki kişi hakkında başlatılan soruşturma, TCK’nin 195’nci maddesinde düzenlenen “Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma Suçu” kapsamında yürütülüyor. Söz konusu suç, ‘İki aydan bir yıla kadar hapis cezasını’ öngörüyor. Soruşturmada sorumlular hakkında gözaltı işlemi yapılmaması dikkat çekti.

KISITLAMA GETİRİLMEDİ, SAHİL BELDELERİ DOLDU

Okulların da tatil edilmesiyle birlikte yurttaşlar tatil beldelerine yöneldi. İzmir’de yazlıkçılar, sezon başlamadan yazlık evlerini açtı, Çeşme, Urla ve Seferihisar’da yoğunluk oluştu. Uzmanlar ise, yurttaşların bulunduğu coğrafyadan ayrılmasının tehlikeli sonuçlarına dikkat çekti. İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Anar Sadıgov, “İtalya’nın kuzeyinden başlayan hastalık, hızlı göç sonucunda diğer bölgelere çok hızlı bir şekilde yayıldı. Dolayısıyla vatandaşlarımızın yazlık bölgelerine gitmeleri, hastalığın ülkenin her yerine yayılmasına sebep olabilir” dedi.

UMREDEN DÖNDÜ, BAŞKAN ZİYARET ETTİ

Umreden Rize’ye gelen yaklaşık 500 kişi sağlık kontrolünden geçirilmeden evlerine gönderildi. Umreden dönenlerin 14 gün evlerinden çıkmaması ve ziyaretçi kabul etmemeleri istense de Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, umreden dönen bir kişiyi evinde ziyaret etti.

KARANTİNADAN KAÇTILAR

Umreden geldikten sonra otobüs tutarak karantinadan kaçan 28 kişi, Erzurum’a gitmeye çalışırken, Çorum’da yakalandı.

Yorumlar (0)