HKP: Kocaeli’de ulaşıma yapılan zam Halka İhanettir, Zulümdür!

HKP Kocaeli İl Örgütü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi UKOME toplantısında ulaşıma zam kararı alınmasına sert tepki gösterdi.

GÜNDEM 22.11.2020, 14:11
HKP: Kocaeli’de ulaşıma yapılan zam Halka İhanettir, Zulümdür!

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Kocaeli İl Örgütü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında ulaşıma zam kararı alınmasına karşı, “Kocaeli’de ulaşıma yapılan zam Halka İhanettir, Zulümdür!” başlıklı açıklama yayınlayarak tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de Kocaeli halkının temel ihtiyaçlarından biri olan ulaşım konusunu bir kâr aracı olarak görmektedir. O nedenle yapılan zamlar halka ihanettir, kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

“ULAŞIMA YAPILAN ZAMLAR HALKIMIZIN YAŞAM ŞARTLARINI ZORLAŞTIRACAKTIR”

HKP Kocaeli İl Örgütü’nden yapılan açıklamada,“Pandemi döneminde insanlarımız işini kaybederken, işsizlik ücreti veya kısa çalışma ödeneği ile ailesini geçindirmeye çalışırken, Kocaeli Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerine yaptığı zam kabul edilemez. Halkımızın zor günlerden geçtiği, geçim derdinde olduğu bu dönemde ulaşıma yapılan zamlar halkımızın yaşam şartlarını iyice zorlaştıracaktır” ifadelerine yer verildi.

“TOPLU TAŞIMAYI GELİR DURUMU DÜŞÜK AİLELER…”

Açıklamanın devamında, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin UKOME (Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi) tarafından gerçekleştirilen toplantısında yüzde 16,7 oranında yapılan zam ile şehir içi tam bilet 3 liradan 3 lira 50 kuruşa çıkartıldı. Öğrenci ücretlerine ise Büyükşehir katkısı ile zam yapıldı. Daha önce biniş başına öğrenciden 1 lira 60 kuruş, belediyeden ise 40 kuruş destek alınırken yeni zam ile öğrenciden 1 lira 75 kuruş, belediyeden ise 50 kuruş alınacak. İndirimlilerin ücretleri ise 2 lira 25 kuruştan 2 lira 55 kuruşa çıkartıldı. Tramvay tam ücreti 2 liradan 2,5 liraya, öğrenci ücreti ise 1,25’ten 1 lira 50 kuruşa, indirimli biniş 1 lira 50 kuruştan 1 lira 75 kuruşa yükseldi. Deniz ulaşımı ücretleri ise 3 lira 75 kuruştan, 4 lira 25 kuruşa, indirimli 2 lira 75 kuruştan 3 lira 10 kuruşa, öğrenci ise 2 liradan 2 lira 25 kuruşa yükseltildi. Servis araçlarına ise yüzde 10 ile 15 arasında zam yapıldı. Kocaeli Otobüs ve Minibüsçüler Odası başkanı Mustafa Kurt, toplu taşımayı daha çok gelir durumu düşük ailelerin kullandığını bilmezmiş gibi bir de yapılan zammın yeterli olmadığını, düşük kaldığını dile getirmektedir” ifadelerine yer verildi.

“AKP İKTİDARINDA HALKIMIZIN ALIM GÜCÜ AZALDI”

Açlık sınırının 2 bin 447 lira 72 kuruş, yoksulluk sınırının 7 bin 973 lira 2 kuruş olduğu bir dönemde çalışanların çoğunluğu Açlık Sınırının altındaki Asgari Ücretle yaşam savaşı vermeye çalışırken yönetenler harcamalarında hiçbir tasarrufa gitmedikleri gibi, halka da acı reçeteyi göstermektedirler. Yani artan maliyetlerin ve ekonomik krizin faturası halkımıza yeni zamlarla, vergi artışları ile çıkarılmaktadır. Bir yandan ülkemizin doğal zenginliklerini yerli yabancı Parababalarına peşkeş çekiyorlar. Diğer yandan da bu ülkenin gerçek sahibi olan Emekçi Halkımıza yapılan zamlarla memleketi dar ediyorlar.

“ULAŞIM TİCARİLEŞTİRİLEMEZ!”

Ulaşım hizmetinin kamu hizmeti olarak görülmesi ve buna uygun ulaşım politikalarının üretilmesi gerekir. Ancak ne yazık ki, ülkemizde neredeyse tüm belediyelerde olduğu gibi AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de Kocaeli halkının temel ihtiyaçlarından biri olan ulaşım konusunu bir kâr aracı olarak görmektedir. O nedenle yapılan zamlar halka ihanettir, kabul edilemez.

“HKP’DE ÖRGÜTLENELİM”

Partimizin tüzük ve programına göre ihtiyaç fiyatlandırmasında; kira, ısıtma, aydınlatma, su ve iletişim masraflarını içine alan BARINMA giderleri, kişi gelirinin en çok 10’da birini; yiyecek, içecek masrafları en çok 5’te birini; devlet masrafları ve vergiler en çok 10’da birini geçmeyecek. Yani barınma, ulaşım vb. giderler insanlarımızın gelirinin küçük bir kısmıyla karşılanabilir olacak. Bugün olduğu gibi, tüm gelirini bu ihtiyaçlara ayırması gerekmeyecek. İşte gerçek halkseverlik ve vatanseverlik budur! Bu nedenle de AKP’giller’in işsizlik, pahalılık, zam zulüm politikalarına karşı halkımızı HKP’de örgütlenmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

Yorumlar (0)