Hiç oy kullanmayan yazar Aslı Erdoğan: Demokrasimizin son kanadını da kesecekler

‘Terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerine yönelik soruşturma kapsamında 133 gün için tutuklu kalıp ‘yurt dışı yasağıyla’ tahliye edilen yazar Aslı Erdoğan, “Başkanlık sistemi bence Türkiye için çok yanlış bir sistem” dedi.

GÜNDEM 02.02.2017, 17:21 02.02.2017, 17:21
Hiç oy kullanmayan yazar Aslı Erdoğan: Demokrasimizin son kanadını da kesecekler

BBC Türkçe’den Selin Girit’e konuşan Erdoğan, nisan ayında yapılması öngörülen, ‘partili cumhurbaşkanlığı’na endeksli anayasa değişikliğine karşı olduğunu belirtti: “Şimdiye kadar hiç oy kullanmadım. Ama şu an öngörülen anayasa paketi ve başkanlık sistemi zaten kuş kadar demokrasimizin son kanadını da kesecek gibi görünüyor. Ben meseleye hiçbir zaman Erdoğan yanlısı-karşıtı olarak bakmadım. Hatta böyle bakılmasının temel bir hata olduğunu düşünüyorum. Bundan bağımsız olarak bakarsak, başkanlık sistemi bence Türkiye için çok yanlış bir sistem. Zaten çok cılız demokratik kurumların iyice çökmesi ve tek elde toplanması çok riskli, çok tehlikeli.”

 

‘Pek çok farklı cezaevinin içindeyiz’

 

Özgür Gündem gazetesinin önceki danışma kurulunda şu anda AKP milletvekilleri Muhsin Kızılkaya ve Mehmet Metiner’in bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, “Neden onlar PKK’lı değil de ben PKK’lı oluyorum? Bu nasıl bir mantık” sorusunu yöneltti.

 

Kendini özgür hissetmediğini söyleyen Erdoğan, şu an Türkiye’nin politik ortamında insanın kendine özgür demesi için ‘enayi’ olmak gerektiğini söyledi: “Belki cezaevleri de aslında bize hayatımızın ne kadar çok kuşatılmış ve kapatılmış olduğunu öğretiyor. Pek çok bakımdan kısıtlıyız. Doğduğumuz coğrafyayla, sınıfsal konumumuzla, cebimizdeki parayla, kendi kişiliğimizle, çocukluktan gelen travmalarla. Pek çok farklı cezaevinin içindeyiz aslında. Gerçek cezaevi bunun son noktası gibi.”

Yorumlar (0)