HDP'li Oya Ersoy'dan Dardanel şirketinde işçilerin zorla çalıştırılmasına dair soru önergesi

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Dardanel şirketinin Çanakkale’deki fabrikasında Covid-19 salgını bahane edilerek işçilerin fabrikalarda çalıştırılmasını Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 29.07.2020, 12:45 29.07.2020, 12:57
HDP'li Oya Ersoy'dan Dardanel şirketinde işçilerin zorla çalıştırılmasına dair soru önergesi

Ersoy, “Dardanel şirketinin yaptığı açıkça İş kanunu ihlal etmek, uluslararası çalışma kurallarını hiçe saymaktır. Yapılan bu uygulamanın hiçbir izahı olmadığı gibi, kişinin kendi rızası dışında tutuluyor olması da insan haklarına aykırı ve uyulması gereken evrensel tüm kurallarının da ihlalidir” dedi.

İşçilerini düşünen bir şirket olsaydı, işçileri eve gönderir, tedavilerine destek olur ve maddi manevi ihtiyaçlarını karşılardı!

Ersoy, “Dardanel şirketinin işçilerin sağlığının korunması bahanesiyle işçilerin izinlerinin iptal ederek ve karantinaya alarak çalışmak durumunda bırakması angarya çalıştırma kapsamına girmektedir” dedi ve İş kanunu, İSİG kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununda "kapalı sistem çalışma" diye bir mekanizma bulunmamaktadır. "Kapalı sistem çalışma" terimi zararlı maddelerle ilgili işlerin kapalı devre sistemler içinde yürütülmesiyle ilgili İl Sağlık Müdürü daha önce uygulandığını söylemiş olmasına rağmen bu bilginin kaynağı belirsizdir” dedi.

Bu bağlamda Ersoy Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

1. Dardanel Şirketinin işçilere uyguladığı fabrika sahasında zorunlu karantina uygulaması iptal edilecek midir?

2. İş Kanunu, İSİG Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununda yer almayan “kapalı sistem çalıştırma” uygulamasına ilişkin Dardanel şirketine cezai yaptırım uygulanacak mıdır?

3. 6331 sayılı İSİG Kanunu işçilere "ciddi ve yakın tehlike" durumunda "işten kaçınma hakkı" veriyorken hangi gerekçe ile işçilere 3150 TL para cezası uygulanacaktır?

4. İl Sağlık Müdürlüğü’nün daha önce uygulandığını söylediği “kapalı sistem çalıştırma” hangi şirketlere uygulanmıştır?

5. Dardanel şirketinin işçilerin konaklaması için ayarlamış olduğu mekanlar ve yemekhaneler Bakanlığınız tarafından denetlenmiş midir?

6. İşçilerin sağlığının korunacağı öne sürülerek uygulanan zorunlu karantinanın işçilerin sağlığını tehdit edeceğini düşünmüyor musunuz?

Yorumlar (0)