HDP'li Doğan:Çocuk yaşta kız çocuklarının kaçırılıp evlendirilmesini gelenek olarak gören köylüler ve kaçıranlar hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?

İzmir Milletvekili Müslüm Doğan’ın İzmir- Kiraz ilçesine bağlı iki dağ köyünde kaçırılan kız çocuklarla ilgili verdiği soru önergesi verdi.

GÜNDEM 08.02.2017, 13:56 08.02.2017, 13:56
HDP'li Doğan:Çocuk yaşta kız çocuklarının kaçırılıp evlendirilmesini gelenek olarak gören köylüler ve kaçıranlar hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?

İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'nın önergesi:

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

            Aşağıdaki sorularımın  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın  Fatma Betül Sayan KAYA tarafından  Anayasa’nın 98’ inci ve İçtüzüğün 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

                                                                                                          Müslüm DOĞAN

                                                                                                          İzmir Milletvekili

 

 

            Türkiye genelindeki erken yaşta evlilikler kanayan yarayken, son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlerde, İzmir’in Kiraz ilçesinin iki dağ köyü olan Sırımlı ve Olgunlar’da kız çocuklarının kaçırılarak evlenmeleri bir gelenek olarak devam ettiği, kaçırılan 12-15 yaşındaki kız çocuklarının ailerine ‘Sus Payı’ ödendiği, bu payın,15 yaşındakiler için 20 bin, 12 yaşındaki çocukların için 40 bin lirayı bulduğu belirtilmektedir.

 

            Kaçırılan Şerife’nin (15) ailesi bu geleneğe isyan edip,  Kiraz İlçe Emniyetine şikayette bulunmuş ve 85 günlük esaretten sonra kurtarılan Şerife yıllardan beri gelenek halinde süren bu vahşete sevmiş, gitmiş, sevmiş kaçırmış algısından kurtulmaya bir vesile olacağını umut ediyorum.

 

            Bu bağlamda;

1-      Çocuk yaşta kız çocuklarının kaçırılıp evlendirilmesi ve buna göz yummak Anayasal bir suçtur. Bunu gelenek olarak gören köylüler ve kaçıranlar hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?

 

2-      Bahse konu köylerde uzman kişilerce bir çalışma yapacak mısınız?

 

3-      Köydeki ailelerin eğitimleri ile ilgili Bakanlığınızın başlatacağı bir proje var mı?

 

4-      Çocuk evliliklerinin önlenmesi için Bakanlığınız ve ilgili kurumların eylem planları var mıdır? Varsa nelerdir?

 

5-      Bakanlığınızın kurduğu “Erken Evlilikleri Önleme Biriminin”yol haritası var mı? Bu birimde hangi uzmanlar çalışmaktadır?

 

6-      Ülke genelinde söz konusu konu ile ilgili olarak bir haritalama çalışanız var mı?

Yorumlar (0)