Hatay'daki orman yangınlarını 'PKK üstlendi' iddiası

Hatay'ın birçok bölgesinde eş zamanlı çıkan yangınları, terör örgütü PKK'nın "Ateşin Çocukları" isimli oluşumu üstlendiği iddia edildi. Belen ilçesinde çıkan İskenderun ve Arsuz ilçelerine sıçrayan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Ateşler evlere de sıçradı.

GÜNDEM 10.10.2020, 14:40
Hatay'daki orman yangınlarını 'PKK üstlendi' iddiası

Hatay Valiliği tarafından İskenderun ve Belen ilçeleri sınırındaki Sarımazı Mahallesi'nde çıkan orman yangını ile ilgili yapılan açıklamada yangının trafo patlaması nedeniyle çıktığı iddia edilmişti. Ancak yangının Hatay'ın birçok bölgesinde eş zamanlı çıkması kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "detaylı soruşturma" yapıldığını söylerken, yangını terör örgütü PKK'nın "Ateşin Çocukları" isimli oluşumunun üstlendiği iddia edildi.

ADALET BAKANI: ÇOK YÖNLÜ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İskenderun Başsavcılığı'nın, Hatay'daki yangına ilişkin çok yönlü soruşturma sürdürdüğünü bildirdi.

Bakan Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hatay'daki yangın hepimizi derinden üzdü, ciğerimizi yaktı. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza, Hatay'ımıza geçmiş olsun. İskenderun Başsavcılığı, yangınla ilgili çok yönlü soruşturmasını sürdürüyor" dedi.

HATAY VALİLİĞİ NE DEMİŞTİ

Yangına uçak, helikopter, arazöz ve dozerle birlikte müdahale edildiği belirtilen açıklamada risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemlerinin başlatıldığı açıklandı. Belen ilçesinde çıkan yangın İskenderun ve Arsuz ilçelerine de sıçradı.

Valilikten yapılan açıklama şu şekilde:

"9 Ekim 2020 Cuma günü saat 10.00 sıralarında İskenderun ve Belen İlçelerimiz arasında bulunan Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda trafo patlaması sonucu meydana gelen orman yangınına uçak, helikopter, arazöz ve dozerle birlikte müdahale ekipler tarafından yapılmakta olup, şiddetli rüzgârlarında etkisi ile büyüyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemleri başlatılmıştır.

Şiddetli rüzgârın etkisiyle havadan müdahalede zorluklar çekilen yangını, en kısa sürede kontrol altına almak için yangın söndürme çalışmaları hızla devam etmektedir."

CAN PAZARI YAŞANIYOR

Belen ilçesi Fatih Mahallesi’nde bazı ikametlerde meydana gelen yangınlara, itfaiye ekipleri müdahale etti.

VATANDAŞLAR EVLERİNİ BOŞALTTI

Yangının yerleşim yerlerinin bulunduğu alana yayılmasının ardından yanlarına çocuklarını da alan aileler, bölgeden kaçarak alevlerden uzaklaştı.

Bölge polis ve itfaiye ekipleri tarafından ablukaya alındı. Polis ekipleri, evlerdeki vatandaşların tahliyesini sağlarken itfaiye ekipleri de yangını söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

Diğer yandan, yangını incelemek için gelen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin Kara, duman çıkan noktaları kendi çabası ile söndürmeye çalıştı.

‘300-400 HEKTARLIK ALANDA ETKİLİ’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Yangın Yönetim Merkezi’nde Hatay’daki yangına ilişkin yaptığı açıklamada yangının 300-400 hektarlık bir alanda etkili olduğunu söyledi.

Ekiplerin hem yangınla hem de saatte 70 kilometre hızla esen rüzgarla mücadele ettiğini aktaran Bakan Pakdemirli, bir söndürme uçağının da ufak bir kırım geçirdiğini, su alma kapağının arızalandığını aktardı. Yangının meskun mahalli de etkilediğini belirten Bakan Pakdemirli, 7 daire, 11 müstakil ev, 14 iş yeri, 8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 arı kovanı ve 70 vatandaşın etkilediğini dile getirdi.

HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

Dün şiddetli rüzgar nedeniyle güçlükle yapılan ve akşam ara verilen havadan müdahaleye, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden başlandı.

Çalışmalar, havadan ve karadan devam ediyor.

Yorumlar (0)