'Halkın parasıyla vurgun yapıyorlar'

Finans kuruluşlarına tepki gösteren Erdoğan, halkın bankadaki paralarıyla banka patronlarının vurgun yaptığını söyledi

GÜNDEM 18.01.2017, 12:44 18.01.2017, 12:44
'Halkın parasıyla vurgun yapıyorlar'

Birgün’de yer alan habere göre, Döviz kurunda yaşanan sert yükselişle birlikte ekonomik verilerin de oldukça kötü gelmesi Saray’ı kızdırmaya devam ediyor. Önceki günlerde yaptığı ‘elinde dolar bulunduran terörist...’ açıklamalarının ardından bu kez de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedefinde bankacılar vardı. Dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet binalarının toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, finans sektörünü suçladı. Erdoğan, “Özellikle 2013 yılından beri maruz kaldığımız tüm saldırılar ekonomi boyutuyla sahnelenmektedir. Ekonomiyi durdurma, sanayicilerimize yatırım yapmayın söylemleriyle emareleriyle açıktır. Paranızı bankada tutun demek, banka patronları vurgunu vursun demektir. Finans sektörünün sahibi durumunda olanlar, eğer bu ülkede girişimciye, yatırımcıya gerekli kredi musluklarını açmıyorsa, kim ne derse desin karşısında bizi, hükümeti bulacaktır” dedi.

Tarlada 1 lira pazarda 8 lira, neden acaba!

2002’de göreve gelmesinden bu yana tarımda neoliberal politikalara hız verilmesinin en önemli sorumlusu olan Erdoğan, tarım fiyatlarından da dert yandı. Erdoğan, “Tarlada domates 1 lira, çarşıda 7-8 lira. Ne bu, arada olanlar kimler? İnsaf, insaf. Bu işe kesinlikle bir çözüm bulmamız lazım. Aracı-tefecilere lanet olsun derdik. Çiftçime sesleniyorum, 1 yıl önceden senin tarlanı satın alanlar noktasında dikkatli ol. Gıda, Tarım Bakanımızın tedbirini alması lazım. Domateste, üzümde Putin’le konuştum. Rusya’ya satmak istiyoruz. Çok sıkı Rusya tarafıyla bu ilişkileri kuralım, ihracatımızı artıralım. Onlar da bizden alacaklarını TL ile alsınlar. Böylece döviz kurunun baskısından da kurtulabiliriz” şeklinde konuştu.

Yıldırım: Kurda dalgalanma geçici

Öte yandan, Merkez Bankası’nın doların ateşini düşürmek için attığı adımları değerlendiren Başbakan Binali Yıldırım, bankanın gerekli tedbirleri almaya devam edeceğini söyledi. AKP MYK toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldırım, “Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam, kurda yaşanan dalgalanmalar geçicidir, etkileri de sınırlı olacaktır. Hükümetimiz reel sektörün gelişmesine, ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik tedbrileri almaya devam edecek” diyerek piyasaya güven vermeye çalıştı.

*****

Merkez’in çabası sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası lirada yaşanan sert değer kaybını durdurmak için dün de miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. TCMB’nin dün haftalık vadede miktar yöntemiyle 5 milyar TL, BIST kotasyon yoluyla 35 milyar TL, GLP repo ile 190 milyon TL, Bankalararası para piyasalarından 9,773 milyon TL geç likidite imkanı ile 14.1 milyar TL dönüşü bulunuyordu.

Karara dolar herhangi bir tepki vermedi ve fiyat 3,80 lirada dengelendi. Buna karşın akşam saatlerinde TCMB’nin döviz swapı yoluyla TL’yi destekleyek bir çalışma yaptığının kamuoyuna sızdırılması doları 3 lira 76 kuruşa kadar düşürdü.

*****

Dolarda tahminler karamsar

Dolarda yaşanan sert yükselişle birlikte uluslararası kuruluşlarının dolar/TL tahminleri gelmeye devam ediyor. Alman Deutsche Bank, 2017 sonunda doların 3,90 TL olacağını tahmin etti. Bankanın değerlendirmesinde ülke şartlarının liranın düşük performans sergilemesine yol açacağı bildirildi. İsviçre bankası UBS’in yaptığı değerlendirmede ise doların yıl sonunda 4 lira olacağı tahmin edildi. Banka analistleri Merkez Bankası’nın en az 200 baz puan faiz artırması gerektiğine işaret etti.

 

Yorumlar (0)