Habertürk yazarı Fatih Altaylı'dan Boğaziçi öğrencilerine: Elitsiniz, elit kalın

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Boğaziçi öğrencilerinin 'elit' olarak tanımlanması ve bu yönde eleştirilmesine tepki gösterdi.

GÜNDEM 07.01.2021, 12:58
Habertürk yazarı Fatih Altaylı'dan Boğaziçi öğrencilerine: Elitsiniz, elit kalın

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Boğaziçi öğrencilerinin 'elit' olarak tanımlanması ve bu yönde eleştirilmesine tepki gösterdi.

"Bir ülkenin üniversiteleri, eğitim sistemi de zaten o ülkenin elitlerini yetiştirmeli." görüşünü paylaşan Altaylı'nın konuyla ilgili bugünkü yazısı şöyle:

"Cühela Boğaziçi’ne ve Boğaziçililere “elit” diyor. Boğaziçililer de “Biz elit değiliz. Biz halkız. Burayı sınavla kazanmış sıradan vatandaşların çocuklarıyız” diye kızıyorlar. Yapmayın arkadaşlar.

Büyük bölümünüz Türkiye için elitsiniz. Elit olmalısınız. Elit olmaya çalışmalısınız. Bir ülkenin üniversiteleri, eğitim sistemi de zaten o ülkenin elitlerini yetiştirmeli. Yetiştirmiyorsa o sistem sistem değildir, o eğitim eğitim değildir. Bakın elitin kelime anlamı ne?

“Benzerleri arasında niteliklerinin yüksekliği ile göze çarpan, bir toplumda gücü ya da saygınlığı olan kişi ya da grup, benzerlerinden üstün olduğu için ayrılmış, mümtaz güzide.”

Burada kötü olan ne var? İnsanın insanlığı hedefi bu değil mi zaten. Sahip olduğu nitelikleri arttırmak, içinde bulunduğu toplumu bu nitelikleriyle yukarı taşımak değil mi amaç! Siz Türkiye'nin seçilmiş ve seçilerek o iyi okullara girmiş çocuklarısınız, gençlerisiniz.

Sizi elit yapan damarlarınızda akan kan ya da ananızın babanızın kimliği değil, o okulları kazanmanızı sağlayan çabanız, aklınız ve bilginiz. 

Asla elit olmaktan utanmayın. Tam aksine olmaya çalışın. Gurur duyun. 

Parayla, pulla, goygoyla, oyla elit olunmaz. Kılık kıyafet, giyilen elbise, binilen otomobil, taşınan çanta. Takılan saat, mücevher, oturulan semt insanı elit yapmaz. Bireyi elit yapan şey kafasının içidir. 

Kafasının içini asla dolduramayacağının farkında olanların size “elit” demesine kızmayın. Durumun farkında olduklarını anlayın. Elit olmaya, elit kalmaya çalışın. Bir ülkeyi yukarı taşıyanlar elitleridir. Elitini yok eden bir ülkenin sonunu görmek istiyorsanız Kamboçya’ya gidin. Pol Pot da elitlere karşı idi. Kitap okumuştur diye gözlük takanları bile Ölüm Tarlaları’na yolluyordu. Unutmayın."

Yorumlar (0)