Guardian: Batı, Erdoğan'ın baskılarını daha fazla gözardı edemez

Britanya’nın köklü gazetelerinden The Guardian’da yer alan bir yazıda, Batı’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baskılarını ‘daha fazla göz ardı etmemesi’ gerektiği görüşüne yer verildi.

GÜNDEM 18.01.2017, 13:06 18.01.2017, 13:06
Guardian: Batı, Erdoğan'ın baskılarını daha fazla gözardı edemez

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Owen Jones imzalı yazıda, darbe girişiminin ardından on binlerce kişinin tutuklandığı ve basına yönelik baskının arttığı belirtilirken, “Türkiye’de gördüklerim demokrasinin kendisine bir saldırı” ifadeleri kullanıldı.

 

‘Muhalefet partileri zor durumda’

 

‘Partili cumhurbaşkanlığı’ sistemini merkeze alan anayasa değişikliği teklifi görüşmelerine atıfla Türkiye’deki muhalefet partilerinin ‘zor durumda’ olduğunu belirten Jones, gazeteler ve aktivistleri ziyaret ettiğini belirterek, “Cesaretleri ilham, durumları endişe vericiydi” dedi.

 

Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 11 HDP’li vekilin tutuklandığını, çok sayıda HDP üyesinin hapse atıldığını hatırlatan Jones, CHP’nin “Bu ülkede Batı değerlerini biz temsil ediyoruz ama Batı bizi yalnız bıraktı” dediğini yazdı.

 

‘Türkiye’nin durumu bir uyarı olmalı’

 

Jones, şöyle devam etti: “Türkiye’nin kırılgan demokrasisi kan kaybediyor ve Batı ülkeleri sessiz. Türkiye’nin durumu bir uyarı olmalı: Demokrasi değerli fakat kırılgandır. Hakların ve özgürlüklerin ne kadar zor kazanıldığını ve ulusal krizleri suistimal eden rejimler tarafından ne kadar kolay geri alabileceğinin farkına varmamızı sağlamalı. Türkiye’nin bir istisna değil, ülkelerin demokrasiyi nasıl terk edebileceğine dair bir şablon oluşturması daha da tehlikeli. Sadece bu bile Türkiye’nin yanında olmamız için bir neden. Sıradaki ülkenin hangisi olabileceğini kim bilebilir ki?”

Yorumlar (0)