Gizli belgeler ve yazışmalar ortaya çıktı: Çin, bütün ülkeleri kandırmış

Koronavirüsün başladığı Çin'den sızan gizli yazışmalar ve belgeler büyük bir sağlık skandalını ortaya çıkardı. ABD'de yayın yapan CNN'in yayınladığı belgelerde Çinli yetkililerin corona virüsü ile ilgili bilgileri eksik ve iyimser bir şekilde paylaştı.

GÜNDEM 01.12.2020, 10:20
Gizli belgeler ve yazışmalar ortaya çıktı: Çin, bütün ülkeleri kandırmış

ABD merkezli medya kuruluşu CNN’in ele geçirdiği belgelere göre Çin yönetimi birçok yanlış adım atarak uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendirdiği ortaya çıktı. Yazışmaları kapsamlı bir şekilde analiz eden CNN, Çinli yetkililerin ellerindeki olumsuz verilere rağmen çok daha iyimser bir tablo çizdiğini ve bu sebeple dünyayı korkutmadığını yazarken, “Çin’de sistem corona virüsü bulaşmış kişileri ortalama 23 günde tespit etti. Test merkezlerindeki yavaşlıktan dolayı ise negatif testler 10 Ocak’ta ancak ulaştı. Çin’de hazırlanan iç denetim sonucunda bütçe yetersizliği, sağlık çalışanı eksikliği, moralsizlik ve bürokratik engeller sebebiyle ülke içerisinde bir erken uyarı mekanizması çalışmadı” yorumunu yaptı.

Öte yandan en büyük sağlık skandallarından birinin ise daha önce açıklandığı gibi Aralık ayının son haftalarında değil, Aralık ayının başında yaşandığının ifşa olmasıyla patlak verdiği belirlendi. Daha önce uluslararası kamuoyuna duyurulmayan bir influenzanın Aralık ayının başında Hubei eyaletinde tespit edildiği belirlenmiş durumda.

CNN’in ele geçirdiği ve “İç yazışma belgesi, kimseyle paylaşmayın” ibareli Hubei’deki yerel sağlık yetkililerinin yazışmalarında ise çok daha büyük bir skandal patlak verdiği ortaya çıktı. 10 Şubat’ta Çinli yetkililerin 2.478 yeni corona virüsü vakası tespit ettiği bütün dünyaya duyurulurken, o belgelerde sadece 10 Şubat’ta tespit edilen vaka sayısının 5.918 olduğukanıtlandı.

Bu sayıların resmi olarak açıklanmaması sebebiyle uluslararası kamuoyunun endişelenmediğini aktaran CNN, bu sebeple Çin yönetiminin gereksiz iyimser bir tablo çizdiğini yazdı.

Hubei Bölgesel Salgını Kontrol ve Önleme Merkezi’nin 117 sayfalık belgesinde birçok verinin gizlendiği belirtilirken salgının aslında Aralık ayının başında ortaya çıktığı ve hatta Wuhan kentinin bu salgından en çok etkilenen üçüncü şehir olduğu belirlendi. Gizli yazışmalarda, Aralık ayının başında Yichang ve Xianning kentlerinde influenza salgını çıktığı ve bunun önceki yıllara oranla çok daha büyük boyutlarda olduğu belirlendi. En çok Yichang ve Xianning kentlerinin etkilendiği hastalıktan en çok darbe alan üçüncü kent ise Wuhan olmuştu.

2 Aralık 2019’da Yichang’da 6.135 vaka ve Xianning’de 2.148 vaka açıklanırken, bu bölgelerden yaklaşık 320 kilometre uzakta olan Wuhan’da ise o gün 2.032 vaka tespit edildiği biliniyor.

Yorumlar (0)