Gergerlioğlu'ndan Soma çıkışı!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli’de ve tüm Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerinin araştırılması için araştırma önergesi vermiş önergesi Ak Parti ve MHP oylarıyla reddedilmiştir! Gergerlioğlu bir basın açıklaması yaptı.

GÜNDEM 13.05.2022, 12:13
Gergerlioğlu'ndan Soma çıkışı!

İş sağlığı ve güvenliği alanında çok önemli eksiklikler var, bunları tespit etmeliyiz ve çözümler üretmeliyiz. Bu anlamda, bir Meclis araştırması açılması gerektiğini söylüyoruz. İnsan sağlığına aykırı birçok koşul var ve maalesef ki hasar verici oluşumlara, iş yerlerine rastlanıyor ve iş güvenliği eksikliği had safhada. Türkiye, iş sağlığı ve güvenliği anlamında, maalesef ki olumsuzluk anlamında Avrupa 1'incisi olma gibi çok kötü bir sicile sahip. 2021 yılında 2.170 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiş, son üç ayda 347 işçi hayatını kaybetmiş. Bütün bunların arasında Kocaeli dikkat çekiyor, Vekili olduğum Kocaeli iş cinayetlerinde maalesef 1'inci sırada. Geçtiğimiz sene İstanbul'da 260, İzmir'de 102, Kocaeli'de 99 iş cinayeti hadisesi vuku buldu ve nüfusa oranladığınız zaman, maalesef Kocaeli 1'inci sırada. Motokurye ölümleri, maalesef 10 genç insanın ölümüyle sonuçlandı ve her yıl 60-70 civarında çocuk işçi ölümünün yaşandığı bir ülkedeyiz. Geçtiğimiz yıl 18 mülteci hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı ve ucuz iş gücünü itiraf eden bir İçişleri Bakanı olarak, devlet tarafından mültecilerin ne kadar güvencesiz durumda olduğunu net bir şekilde açıkladı.

İş cinayetlerinin 3 temel sebebi var! Adaletsizlik,  denetimsizlik, sendikasızlık.

İş cinayeti alanında üç konu dikkat çekiyor; adaletsizlik var, denetimsizlik var, sendikasızlık var. Hassaten son dört senede Kocaeli'de denetim yok, denetim varsa da yaptırım yok. Ölümlerin en çok olduğu alanlar sendikasızlığın olduğu alanlar, sendikaların olduğu alanda en azından ölümler az.

Soma Katliamında işçilerin mezarda olduğu, avukatların hapiste olduğu, fail olan patronların dışarıda olduğu bir sistem var ortada!

Meslek hastalıkları tespiti maalesef yanlış bir şekilde yapılıyor çünkü "Meslek hastalığından ölüm yok." deniliyor. Aslında meslek hastalığı alanında doğru çalışmalar yapılmadığı için "Yok." deniliyor. Biz şunu gördük: Bakın, yarın 13 Mayıs Soma faciasının yıl dönümü maalesef, Sakarya Hendek silah fabrikası faciasını da biliyoruz ve işçiler mezara girdi. Onları savunan Can Atalay, Selçuk Kozağaçlı isimli avukatlar ise hapiste yani işçilerin mezarda olduğu, avukatların hapiste olduğu, fail olan patronların dışarıda olduğu bir sistem var ortada, asbestle ilgili gereken tedbirlerin alınmadığı bir sistem var ortada.

Avrupa'ya "Bizde iş güvenliği var." denilmeye çalışılıyor. Aslında yok, bunu net bir şekilde söylemek lazım.

İş güvenliği uzmanlığı alanını incelediğimiz zaman, aslında Avrupa Birliğine giriş için -güya- her yerde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimliği bulunduğu iddiasında bulunan bir iktidar var ama fiiliyata baktığımız zaman çok önemli eksiklikler var. İş güvenliği uzmanlığı meselesi yeterli bir şekilde işlemiyor, "mış gibi" yapılıyor ve âdeta Avrupa'ya "Bizde iş güvenliği var." denilmeye çalışılıyor. Aslında yok, bunu net bir şekilde söylemek lazım. Mesai, sigorta, ücret, mobbing konusunda çalışanlar gizli bir şekilde şikâyetlerini devlet kurumlarına iletmeli ve müfettişler de habersiz bir şekilde iş yerlerine giderek bütün bu ihlalleri tespit etmeli. Bunlar eksik yapılıyor yani iş güvenliği uzmanları var ama maalesef ki sahada yeterli işlemler yapılmıyor. İş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri evraklara boğulmuş durumda. Aslında dijital bir çağdayız, bunlar dijital ortamda yapılabilir fakat evraklara boğulmuş durumda ve yeterli işlemler yapılmıyor.

Kocaeli'deki ve Türkiye'deki tüm bu ihlallerin tespit edilerek iş cinayetlerinin bitirilmesi için bir Meclis araştırması açılmasını öneriyoruz!

İş güvenliği uzmanlığı işverene bağımlı olmamalı; bakın, bunu net bir şekilde söylüyoruz, işverene bağımlı olmamalı; bağımsız olmalı ve devletten ücretini almalı. Hani, işverene bağlı olunca işvereni de rahatsız etmek istemiyor ve iş ortamında maalesef ki ihlaller had safhaya geliyor. Sendikalaşma oranının artması gerekiyor ve bütün bu ihlallerin bitmesi gerekiyor.

Biz, iş sağlığı ve güvenliği anlamında, Kocaeli'deki ve Türkiye'deki tüm bu ihlallerin tespit edilerek iş cinayetlerinin bitirilmesi için bir Meclis araştırması açılmasını öneriyoruz parti olarak ve bunu tüm işçiler adına, tüm emekçiler adına Meclisten talep ediyoruz.

Yorumlar (0)