Gelibolu'da orman yangını! Şimdiden 300 hektar yandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gelibolu'da çıkan orman yangını ile ilgili açıklamasında "Şu ana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmişiz gibi görünüyor" sözlerini kaydetti.

GÜNDEM 06.07.2020, 20:13
Gelibolu'da orman yangını! Şimdiden 300 hektar yandı

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Ilgardere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için bölgeye ekipler sevk edildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda itfaiye ekibi, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Pakdemirli: Yangına şu an 20 helikopter, 2 amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz

Gazetecilere yangınla ilgili olarak açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti, tüm ekiplerimiz orada, çalışmalarımız sürüyor. İlk yangın çıkış anı 14:50 gibi görünüyor. Çanakkale Gelibolu Pazarlı köyünde. Saat 15.00 itibarıyla yangına müdahale edilmiş durumda. Helikopter filomuzun çok önemli bir kısmı orada. Yangına şu an 20 helikopter, 2 amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz. Ben de gelişmeleri yakından takip ediyorum" dedi.

Vali Aktaş: Bazı köyleri boşaltabiliriz

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi. Yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirten Aktaş, "Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda bazı köyleri tedbir amaçlı boşaltabiliriz" dedi.

Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği durduruldu

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu. Yangın köyün yakınlarındaki ayçiçeği tarlasına da sıçrarken, tarım alanlarında da zarar olduğu öğrenildi.

Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan: Rüzgar nedeniyle helikopterler su alırken zorlanıyor

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'dan yangına ilişkin bir açıklama geldi.

Şiddelti rüzgarın müdahale çalışmalarını zorlaştırdığını söyleyen Gökhan şunları kaydetti:

"Çok yoğun bir rüzgar var. Şu an itibarıyla Kumköy, Yalova gibi köyleri etkilememesi için çalışma yapılıyor. Burada rüzgarın olması çok önemli. Umarız hava giderek düşer ama şu anda sıkıntı devam ediyor. En önemli unsur köyün ve ormanın etkilenmemesi. Gerekli görülürse köyler boşaltılabilir. Rüzgar nedeniyle helikopterler su alırken zorlanıyor. Şu anda havadan ve karadan müdahale ediliyor. Mühim olan önünün kesildiği noktadan sonra ileriye sıçramaması. En büyük risk kozalakların ileriye fırlamaması."

Gökhan, saat 19:10 sularında katıldığı Habertürk TV canlı yayınında Kumköy ve Yalova köylerinde şu an için bir tahliye işleminin söz konusu olmadığını duyurdu.

Validen yeni açıklama: Tarihi bölgeye ilerlememesi için arkadaşlar gerekli çalışmayı yapıyorlar

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ilerleyen dakikalarda Anadolu Ajansı'na (AA) yaptığı yeni açıklamada ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan seferber edildiğini söyledi.

Bölgede rüzgarın etkisini sürdürdüğünü aktaran Aktaş, "Bölgede iki köy var, alevler bazen yaklaşıyor ama şu anda çok büyük tehdit edecek durum yok. Biz de en yakın noktasındayız yerleşim yerinin. Yangın köylerden birinden iyice uzaklaştı, diğerine de yaklaşma durumunda gereği yapılır. Tarihi bölgeye ilerlememesi için arkadaşlar gerekli çalışmayı yapıyorlar. Şu ana kadar belli bir bölgede tutuldu" ifadesini kullandı.

Aktaş, yangının ne kadar alanda etkili olduğunu yönelik henüz bir tespitin bulunmadığını, herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın da olmadığını kaydetti.

Pakdemirli: Yerleşim yerleriyle ilgili bir problem yok

Daha sonra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli kameralar karşısına geçti ve gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Gece de bu mücadelemize devam edeceğiz gibi gözüküyor. Rüzgarın şiddeti yangını belli noktalarda kontrol altına almamıza imkan vermiyor. Ilgardere köyü yakınlarında başladı" bilgisini veren Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Doğu'dan Batı'ya doğru geliyor. Rüzgar sürekli yön değiştirdiği için farklı noktalarda sıçramalar var. Tüm ekiplerimizle hem yerden hem havadan bu yangını kontrol etmek için çalışmamızı sarf ediyoruz. Şu ana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş gibi gözüküyor. Önemli olan bunu bir an evvel durdurmak. Yerleşim yerleriyle ilgili bir problem yok. Rüzgarın yönü değişmezse olmayacak gibi gözüküyor. Eğer ihtiyaç olursa, gerekli görülürse bu köylerle ilgili tedbirlerimizi alırız."

Yorumlar (0)