Flaş iddia! 'AKP, salgını fırsata çevirdi'

Halk salgına karşı önlem paketleri beklerken AKP sermaye gruplarının sorunlarını çözecek düzenlemeleri hayata geçirme peşine düştü. Fişlemelere, işverenin teşvikine, Afrika’ya milyarlarca TL kaynak aktarılmasına ilişkin düzenlemeler de TBMM’de kabul edildi.

GÜNDEM 26.03.2020, 11:32 26.03.2020, 11:51
Flaş iddia! 'AKP, salgını fırsata çevirdi'

18 yıllık iktidarı boyunca tüm kriz ortamlarını “fırsata” çeviren AKP, salgın sırasında da bu tutumunu sürdürüyor. AKP, yurttaşları fişlemeye ve kayyum atamalarına öncelik verdi, cezaevlerini boşaltmak gerekçesiyle uzun zamandır gündeme getiremediği uyuşturucu ve cinsel suçlardan cezaevinde olanları tahliye etmek için de çalışmaya başladı. Koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki kez TBMM’ye geldi. Muhalefet, Koca’nın vaatlerinin gerçekleşmesini beklerken salgın nedeniyle TBMM’de sadece 15 maddelik bir düzenleme hayata geçirildi.

KORONANIN GÖLGESİNDE

Bir Gün'de yer alan habere göre, AKP, korona günlerinde hastalığı değil muhalif kesimleri hedef alan uygulamalara imza attı. Salgına karşı yerel yönetimlerin imkanlarını arttırması gereken iktidar, HDP’li sekiz belediyeye kayyum atadı.

İktidar, devlete karşı değil, topluma karşı işlenen suçlarda ceza indirimi öngören teklifini raftan indirdi. AKP’nin hazırladığı teklifte, uyuşturucu satıcılarına, cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleyenlere, kadına şiddet uygulayanlara cezai indirim öngörüldü. Cezaevlerinde tutulan gazeteciler, yazarlar, yurttaşlar düzenlemenin dışında bırakıldı.

AKP, bu süreçte Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesine neden olacak uygulamayı da hayata geçirdi. TBMM’de kabul edilen düzenleme ile dernekler, üyelerinin kimlik bilgilerini 45 gün içinde İçişleri Bakanlığı’na bağlı “Dernekler Müdürlüğü”ne bildirmek zorunda olacak. Mali kaynağa büyük ihtiyaç duyulan bu dönemde, AKP’nin teklifiyle Afrika Katılım Bankası’na ortaklık payı da 4 milyar TL’ye çıkarıldı. Cumhurbaşkanı’na da bu tutarı 20 milyar TL’ye kadar artırma yetkisi verildi.

NİYETLERİ GÖRÜLDÜ

Salgın günlerinde tüm muhalif kesimler yapıcı yaklaşım sergilerken iktidarın sınıfta kaldığını ifade eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Muhalefet samimiyet testinden başarı ile çıktı, AKP ise korona fırsatçılığı derdinde. Sağlık Bakanı iki kez Meclis’e geldi, bir takım açıklamalarda bulundu ancak sonra hızla asıl niyetleri görüldü. İdeolojilerinin gerektirdiklerini hayata geçirmeye başladılar” dedi.

Muhalefetin bu süreçte yapıcı davrandığının altını çizen Özel, “AKP, korona günlerinde kayyum fırsatçılığına devam ediyor. Cezaevlerinin kapasite sorunu ve kalabalıklığı bahane edilerek ağza alınamayacak suç gruplarını dışarı bırakmak istiyor. Muhalefet, yapıcı bir dil kullanıyor, önerilerini sunuyor, korona sürecinde çıkarılması gereken kanunlarda kolaylık sağlıyor ancak AKP, bilindik fırsatçılığından vazgeçmiyor” dedi.

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ

Tüm dünya koronavirüs salgınına karşın seferberlik ilan ederken AKP iktidarının doğa talanı hız kesmeden devam ediyor. Kanal İstanbul’un etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin taşınması ve yeniden inşası için bugün ihale düzenlenecek. İktidarın, “Yangından mal kaçırır gibi” korona günlerinde ihale yapmasına tepki gösteren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Birileri krizi fırsata çevirmeye çalışıyor” dedi. Çok sayıda kamu hizmetinin de salgın nedeniyle askıya alındığının altını çizen CHP’li Karaca, “Böyle bir dönemde kamu kaynaklarını bu ihaleye harcamanın maksadı nedir?” diye sordu.

Yorumlar (0)