Erkan Tan için 'kınama' kararı

Tahir Elçi’nin cenazesini “terörist cenazesi” gibi gösterip CHP’li Mahmut Tanal’ı hedef alan A Haber sunucusu Erkan Tan hakkında Basın Konseyi, Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden ‘kınama’ kararı aldı.

GÜNDEM 19.01.2021, 12:59 19.01.2021, 13:00
Erkan Tan için 'kınama' kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Tahir Elçi’nin cenazesini “terörist cenazesi” gibi gösterip CHP’li Mahmut Tanal’ı hedef alan A Haber sunucusu Erkan Tan hakkında “gazetecilik” ve “ifade özgürlüğü” vurgusuyla takipsizlik verirken Basın Konseyi, Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden Tan için ‘kınama’ kararı aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2015 yılında hain bir suikasta kurban giden Diyarbakır Barosu eski Başkanı Av. Tahir Elçi’nin naaşını, “terörist cenazesi” gibi göstererek, Elçi’nin Diyarbakır’daki cenaze törenine katılan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ı da “PKK’lı teröristin cenazesine katıldığı” iddiasıyla hedef alan A Haber sunucusu Erkan Tan hakkında “ifade özgürlüğü” vurgusuyla takipsizlik kararı vermişti.

ERKAN TAN’IN İHLAL ETTİĞİ BASIN MESLEK İLKELERİ

Tanal, “Sabah Ajansı” adlı programda Elçi’nin cenaze töreninde çekilen fotoğrafı göstererek, “…sonra ikinci fotoğraf, yine bir PKK’lı teröristin cenazesinden. Burada da CHP’li vekiller… Mahmut Tanal var…” şeklinde ifadeler kullanan Erkan Tan’ı aynı zamanda Basın Konseyi’ne şikayet etmişti.
Tanal’ın başvurusunu değerlendiren Basın Konseyi Yüksek Kurulu, A Haber Televizyonu sunucusu Erkan Tan hakkında oy birliğiyle ‘kınama’ kararı verdi. Yüksek Kurul, Erkan Tan’ın Basın Meslek İlkeleri’nin “Kamusal bir görev olan gazetecilik ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez. Gazeteci halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gözetir” şeklindeki 3’üncü maddesini, “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4’üncü maddesini ve “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz” şeklideki 6’ncı maddesini ihlal ettiğini saptadı.

ÇARPICI TESPİTLER

Yüksel Kurul’un karar metninde, Basın Konseyi Genel Sekreterliği’nin tespitleri de yer aldı. Genel Sekreterlik, A Haber sunucusu Erkan Tan’ın, Tahir Elçi’nin cenaze töreni fotoğrafını sanki PKK’lı terörist cenazesinde çekilen fotoğrafmış gibi göstererek, “…Sonra ikinci fotoğraf. Yine, PKK’lı teröristin cenazesinden. Burada da CHP’li vekiller Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal var. Cenazeye katılar bir diğer isim Selahattin Demirtaş. O da arkada…” ifadelerini kullandığını anımsattı.

Oysa Tanal, Tanrıkulu ve Demirtaş’ın da bulunduğu fotoğrafın terörist cenazesinde değil, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin cenaze töreninde çekildiğini vurgulayan Genel Sekreterlik, şu tespitleri aktardı:

“28 Kasım 2015 günü suikastta yaşamını yitiren Tahir Elçi, bir gün sonra Diyarbakır’da düzenlenen büyük bir kalabalığın katıldığı törenle toprağa verilmiştir. Tahir Elçi’nin cenazesi bir gün sonra hastaneden büyük bir kalabalık tarafından alınmış, tören alanına götürülürken tabuttun üstündeki ayet yazılı örtüyü alan bazı kişiler yerine sarı-yeşil- kırmızı renkli bir örtü koymuş, bir süre sonra da bu örtü alınarak tabut Diyarbakır Barosu’nun flamasına sarılmış ve Elçi öyle toprağa verilmiştir.

A Haber ekranından gösterilen fotoğrafta tabutta bir süreliğine konulan sarı-yeşil- kırmızı renkli örtü bulunmasına karşın, ön planda Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, oğlu ve kız durmakta; tabutun üzerinde de ‘Av. Tahir Elçi- Barış Elçisi’ yazılı büyük bir fotoğrafı bulunmaktadır. Fotoğrafın, Tahir Elçi’nin cenaze töreninde çekildiği, açıkça görülmektedir. İnternette arama motorlarında Tahir Elçi’nin cenaze töreniyle ilgili fotoğraflar arandığında bu fotoğrafın onun cenazesinde çekildiği bilgisine kolayca ulaşılabilirken, şikayet edilen (Erkan Tan) bu basit araştırmayı yapmamıştır.

ERKAN TAN GERÇEĞİ ÇARPITTI

Şikayet edilen A Haber sunucusu Erkan Tan, tabut üzerine konulan örtüdeki sarı- yeşil- kırmız renkler sanki terör örgütünün tekelindeymiş gibi gerçeği çarpıtmış ve hedef aldığı siyasetçiler aleyhine algı oluşturmak için kullanmıştır. Gerçeğe aykırı olarak Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin cenaze törenini ‘PKK’lı terörist cenazesi’ gibi göstermiş: Törene katılan kalabalık arasında Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu ve Selahattin Demirtaş’ı da yuvarlak içine alarak, ‘PKK’lının cenazesine katıldılar’ isnadında bulunmuştur.

Şikayetçi (Mahmut Tanal) kamuoyunun önünde olan bir siyasetçidir. Terörist cenazesine katılmak toplumun büyük kesimi tarafından tepkiyle karşılanacak, seçmenleri nazarında itibarını ve saygınlığını yitirmesine neden olacaktır. Şikayet edilen bu gerçek dışı yayınla şikayetçinin kişilik haklarına kasıtlı olarak saldırmış; seçmenleri karşısında hem aşağılayıp küçük düşürmüş, hem onur ve saygınlığını rencide ederek ağır etik ihlalinde bulunmuştur.”

ELÇİ’NİN CENAZE TÖRENİNDE KONSEY ÜYELERİ DE VARDI

13 Ocak’ta video konferans yöntemiyle gerçekleşen toplantıda Erkan Tan’ın şikayet dosyasını görüşen Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyeleri, Genel Sekreterlik önerisini dinleyip şikayet edilen yayının videosunu birkaç kez izledikten sonra “PKK’lı terörist cenazesi” diye gösterilen ikinci fotoğrafın, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin cenaze törenine ait olduğunun açıkça görüldüğünü, buna rağmen CHP’li Mahmut Tanal’ın şikayet ettiği Erkan Tan’ın fotoğrafı ‘terörist cenazesi’ diye yayınladığını saptadı. Bazı Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyelerinin, aynı cenaze töreninde bulunduklarını belirterek, şikayet edilen A Haber Televizyonu ‘Sabah Ajansı’ sunucusu Erkan Tan’ın, CHP’li Tanal’ı terör destekçisi gibi göstermek için hakkında kasıtlı olarak gerçeğe aykırı yayın yaptığını ve ağır etik ihlalinde bulunduğunu vurguladığı açıklandı.

Yorumlar (0)