Erdoğan: "Tedbirleri uygularsak evde kalma süresini 3 hafta ile sınırlı tutabiliriz"

Ankara'daki kritik koronavirüs toplantısı sona erdi! Erdoğan ulusa sesleniyor

GÜNDEM 18.03.2020, 18:53 18.03.2020, 19:04
Erdoğan: "Tedbirleri uygularsak evde kalma süresini 3 hafta ile sınırlı tutabiliriz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü'nde koronavirüs (coronavirus) toplantısı yapıldı. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ulusa sesleniş açıklaması yapıyor. Erdoğan, "Tedbirleri uygularsak evde kalma süresini 3 hafta ile sınırlı tutabiliriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, bugün Çankaya Köşkü'nde Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı yapıldı. Kritik toplantıya Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu üyeleri de katıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı sona erdi. Toplantı 3 saat 50 dakika sürdü.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Aziz milletim, değerli basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla, hasretle selamlıyorum. Sözlerimin hemen başında Çanakkale Deniz Zaferi’mizin 105’inci yıl dönümünde aziz şehitlerimizi hürmetle yad ediyorum. Asırlardır ülkemizin bağımsızlığı için canlarını feda eden bütün şühedaya, terörle mücadelede, 15 temmuz’da ve sınır ötesi harekatlarımızda şehit düşen tüm güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. İstiklal Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına da burada rahmetle yad ediyorum. Rabbim şehitlerimizin makamlarını ali, mekanlarını cennet eylesin.

Aziz milletim, değerli basın mensupları; insanlık tarihi boyunca her dönemde salgın hastalıklar ve tabii felaketler çok ciddi can kayıplarına yol açmıştır. Tarih kitaplarında Avrupa nüfusunun üçte biri ile üçte ikisi arasında bir bölümünün ölümüyle sonuçlanan salgın hastalıklardan söz ediliyor. Aynı şekilde kendi tarihimizde de İstanbul nüfusunun yarısına yakınının hayatını kaybettiği salgınlarla ilgili bilgilere rastlıyoruz. Dünyada ağır sonuçları olan salgınlar aynı zamanda büyük siyasi sosyal ekonomik dönüşümlerin de tetikleyicisi olmuştur. Osmanlı’nın Avrupa’nın fethi gibi insanlık tarihine damga vuran pek çok hadisede bunun izlerini görmek mümkündür.

Dünyamız 2012 yılında SARS ve MERS adlı salgın hastalıklarla mücadele etmiştir. Dünyamız 2009 yılındaki domuz gribi, 2014’teki ebola salgını, 2016’daki zika virüsü gibi tehditlerle yüzleşmişti.


Koronavirüs hastalığı ilk olarak 2019 yılı Aralık ayında Çin'in Vuhan şehrinde tespit edildi. Hemen ardından hastalık Tayland, Japonya ve ABD'de de görüldü.

Çin yönetimi Vuhan'dan başlayarak tüm şehirlerini karantina altına almaya başladı. Avrupa'da virüs ilk kez Fransa'da görüldü. Yolcu gemilerinden sınır kapılarına, uçaklardan trenlere kadar tüm ulaşım araçlarında önlemler alınmaya başlandı.

SARS salgınındaki can kaybını geride bıraktı. Salgının dünya çapındaki faturası ağırlaştı. Şubatın üçüncü haftasında İran ve italya'da virüsün hızla yayıldığı görüldü.

DSÖ 11 Mart'ta dünya çağında koronavirüs pandemisi ilan etti. Pek çok ülke sınırlarını insan trafiğine kapatmaya yönelik önlemler aldı.

Bugün itibariyle dünyada kovid-19 hastalığı tespit edilen kişi sayısı 200 bine, hastalıktan ölenlerin sayısı ise 8 bine yaklaşmıştır.

Aziz milletim, her ülke kovid-19 tehdidine karşı mücadele etmektedir. Türkiye, en başından itibaren bu hastalıkla ilgili gelişmeleri yakından izlemiş, tedbirlerini de süratle alarak hayata geçirmiştir.


12 Mart'ta şahsımın başkanlığında yaptığımız toplantıda önemli kararlar aldık. Bunların arasında okulların tatil edilmesi, spor müsabakalarının seyircisiz oynanması gibi kararlar da vardı.

Yorumlar (0)