Erdoğan açıkladı: Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı harekât başladı

Türkiye uzun bir süredir planlanan kuzey Suriye harekâtını başlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Barış Pınarı adıyla başlattığı harekât, Türkiye'nin Suriye'ye sınır Ceylanpınar bölgesinin karşısındaki Resulayn'da belirlenen hedeflere havadan başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekâtı Twitter'daki hesabından duyurdu.

GÜNDEM 09.10.2019, 16:54
Erdoğan açıkladı: Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı harekât başladı

Harekâtın, Abdullah Öcalan'ın 1999 yılında Suriye'den çıkarılması ile aynı güne denk gelmesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada askeri harekâtın başladığını şu ifadelerle duyurdur: 

"Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

Barış Pınarı Harekatı ile, Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız.

#BarışPınarıHarekatı'nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye'yle birlikte olan tüm yerel destek unsurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun."

Erdoğan sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklamaları İngilizce olarak da paylaştı.

Erdoğan muhalefet liderlerini bilgilendirdi

Erdoğan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i telefonla arayarak harekâta dair bilgi verdi. 

Çavuşoğlu: Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda harekât ile ilgili "BM Şartı’nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir" dedi.

Çavuşoğlu'nun paylaşımı şöyle:

"Barış Pınarı Harekatıyla;

-Bölge teröristlerden temizlenecek,

-Suriye’nin sınır güvenliği ve toprak bütünlüğü teminat altına alınacak,

-Göçmenler güvenli bir şekilde evlerine dönebilecek,

-Bölgeye barış ve huzur gelecektir.

Rabbim şanlı ordumuzu muzaffer eylesin!

Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir."

SDG'den ABD'ye çağrı

SDG, Türkiye'nin havadan başlattığı operasyonunun durdurulması için ABD ve IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelere "uçuşa yasak bölge" ilân edilmesi için çağrıda bulundu

Reuters'ın aktardığına göre hava harekâtında Türkiye, SDG'ye ait mühimmat depolarını vurdu.

Erdoğan'ın açıklamasından 6 dakika önce

Erdoğan’ın açıklamasından 6 dakika önce CNN Türk canlı yayını sırasında Suriye’de Resulayn kasasında dört patlama sesi duyuldu. Patlamaların ardından Resulayn’dan dumanlar yükseldi.Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakların bölge üzerinde uçtuğu görüldü.

NTV canlı yayınında konuşan NTV Ankara haber müdürü Uğur Şefkat şu bilgileri paylaştı:

"Şu an bize gelen bilgiler hava harekatının başladığı yönünde. Beklenti de bu yöndeydi. Sınırda çok sayıda topçu birlikleri de var
Bunlar da muhtemelen devreye girdi ya da girmek üzere. Resulayn çevresinde şu an bilinen tüm hedefler yok ediliyor. Uzun bir süre devam edilebilir. Zeytin Dalı harekatı 75 uçakla hava harekatıyla başlamıştı. Muhtemelen şu anda da öyle. Akçakale tarafında da hedeflerin yok edilmesi süreci yaşanabilir. Dünden beri oraya oldukça yüksek sayıda yığınak yapıldı. Onlar da şu an sınırda bekliyorlar. Sınırın sıfır noktasında da çok fazla tahkimat var. Onların da topçu atışlarıyla etkisiz hale getirilmesi sürecini görebiliriz. Bir ihtimal de şu ki muhtemelen bordo berelilerin içeri girmiş olma ihtimali çok yüksek. Tartışmalardan biri hava sahası açık mı kapalı mıydı. Şu anda bunu bilmiyoruz. Lazer güdümlü silahlarla artık sınırda uçarak, tamamen türk hava sahasında hedeflere mühimmat atma imkanı var. Muhtemelen şu an yapılan bombalamalar sınır çok yakın olduğu için Türk Hava Sahası’ndan yapılmış olabilir."

Yorumlar (0)