'Enişte' değil, adeta karargâh biliyormuş

Cumhurbaşkanı Erdoğan darbe girişimini ‘eniştesinden duyduğunu’ söylese de, bir binbaşının haricinde bir erin de MİT’e bilgi verdiği ortaya çıktı. Darbe Komisyonu Başkanvekili AKP’li Özdağ, “Er ve binbaşı korunmak adıyla şu anda hapiste” dedi

GÜNDEM 05.12.2016, 10:19 05.12.2016, 10:19
'Enişte' değil, adeta karargâh biliyormuş

Birgün de yer alan habere göre, ‘Enişteden duyulduğu’ savunulan darbe girişiminden saatler önce bilgilendirildikleri ortaya çıkan AKP ve Saray’a birden çok kaynaktan istihbarat iletildiği belirlendi. Darbeyi bir binbaşının MİT’e haber verdiği bilinirken, aynı bilgilendirmeyi bir erin de yaptığı ortaya çıktı.

 

TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanvekili ve AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, “Önce binbaşı gidiyor 15.00-16.00 sıralarında, daha sonra er. Darbe diye bildirmiyorlar. MİT Müsteşarına operasyon yapılacak diye bildiriyorlar” dedi.

 

‘Koruma amaçlı hapisteler’

Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Özdağ, sürece dair şu bilgiyi verdi; “Darbe önceden bir binbaşı ile bir er tarafından MİT’e bilgi veriliyor. Darbe diye bildirmiyorlar. MİT Müsteşarına operasyon yapılacak diye bildiriyorlar. Önce binbaşı gidiyor 15.00-16.00 sıralarında, daha sonra er. Er, bir şeyler duyuyor içeride, onların görüşmelerini, hareketliliğini. Bir darbe olacağını tahmin etmiyor, MİT Müsteşarı derdest edileceğini ve siyasi iktidara karşı bir operasyon yapılacağını tahmin ederek gidiyor. Bu yapı, gece 03.00 civarında yapsaydı başarılı olma ihtimali vardı. Burada başarılı olsalardı rejim değişecekti. Türkiye iç savaşa sürüklenecekti.”

 

Özdağ, söz konusu er ile binbaşının ‘korunmak’ adıyla, tedbirli olarak hapiste tutulduğunu da belirtti.

 

‘Kaftanla gelecekti’

Selçuk Özdağ ayrıca, darbe girişiminin başarılı olması halinde Gülen’in üzerinde bir kaftanla Türkiye’ye gelmeyi planladığını, geçmişte bu amaçla Yavuz Sultan Selim’in kaftanını çaldırmaya çalıştığını söyledi.

 

‘Binbaşı ihraç edildi’ denilmişti

Daha önce de AKP’ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Abdülkadir Selvi, darbe girişimini MİT’e ihbar eden pilot binbaşının TSK’den ihraç edildiğini öne sürmüştü. Başbakan Binali Yıldırım da katıldığı bir canlı yayında, darbeyi istihbaratın değil bir binbaşının ihbar ettiğini açıklamıştı.

 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise, şu ifadeleri kullanmıştı; “O binbaşının ismini açıklamak doğru değil. Darbe teşebbüsünün ihbar edilmiş olması önemli. Darbeciler, ‘Bu akşam çok önemli bir görev var’ diyerek binbaşıyı çağırıyorlar. ‘Üç helikopterle MİT’i basacağız ve MİT Başkanı’nı alacağız’ diyorlar. Binbaşı ‘Dışarıdan geldim, üstümü değiştireyim’ diyor, saat 14.30 civarı. Hemen MİT’e geliyor. Tahminim o da darbeyi bilmiyor, çok önemli bir operasyon olduğunu söylüyorlar. Binbaşı MİT’e çalışan bir istihbarat elemanı değil. Kendi rızasıyla gelip söylüyor.”

 

Gülen: Erdoğan planladı

AKP’nin darbeyle suçladığı Fethullah Gülen ise 15 Temmuz’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sorumlu tutmuştu. Alman Die Zeit ve İspanyol El Pais gazeteleri ile Alman haber ajansı dpa’ya Pensilvanya’da verdiği mülakatta Gülen, Erdoğan’ın darbeyi yıllar öncesinden planladığını, sadece doğru anı beklediğini öne sürerek, ‘bunu kesin olarak ortaya koyan pek çok delilin ortaya çıktığını’ savunmuştu.

Yorumlar (0)