Dünyanın gözü bu noktada: İdlib tedirgin

İdlib’de Kızılay’ın çalışmalarını Hürriyet’in de içinde bulunduğu bazı basın organları inceledi.

GÜNDEM 03.12.2018, 09:12 03.12.2018, 09:12
Dünyanın gözü bu noktada: İdlib tedirgin

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Suriye rejim güçlerinin geçen yıl düzenlediği kimyasal silah saldırısında en az 100 sivilin hayatını kaybettiği İdlib kırsalındaki Han Şeyhun beldesine siviller dönmeye başladı. Cilvegözü sınırından yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta, İdlib’in güneyinde yer alan Han Şeyhun’da silahsızlandırma sonucunda yaşam normale dönmeye başlasa da halk her an tedirgin yaşıyor.

ANAOKULU AÇILDI

Çatışmalarda, bombalı saldırılarda annesini, babasını kaybeden savaş mağduru 55 yetim-öksüz çocuk için Türk Kızılayı, Han Şeyhun’da anaokulu açtı. Suriyeli gönüllü öğretmenlerin görev aldığı anaokulunun ve çocukların tüm ihtiyaçları Kızılay tarafından karşılanıyor. Gönüllü öğretmenlik yapan Fatma El Mustafa, Türkiye’nin yardımlarıyla çocukların eğitimlerine devam edebildiğini, savaşta yaşanan acıları çocukların mutluluklarıyla unutmaya çalıştıklarını söyledi. Anaokulundaki yetim çocuklardan Ladik Funda, henüz 5.5 yaşında. Annesini bombalı saldırıda yitirmiş, babasının akıbeti ise bilinmiyor. Küçük yaşta kimsesiz kalan Funda, şimdi anaokulunda arkadaşlarıyla acılarını unutmaya çalışıyor. Annesini kaybeden Nurabi Mastafa, kendisine hediye edilen oyuncakla oynarken bile gözlerinde korku ve endişe var.

Türk Kızılayı savaşın gölgesinde yaşayan kadınların istihdam edilmesi için terzihane açtı. Kızılay tarafından dikiş makineleri, iğne, kumaş gibi tüm malzemeleri alınan terzihanede 40 Suriyeli kadın işe başladı. Üretilen ürünler yine Kızılay tarafından satın alınarak ihtiyaç sahiplerine veriliyor. Burada çalışan Suriyeli kadınlar ev ekonomilerine katkı yaparak geçimlerini sağlayacak.

‘TEK GÜVENCEMİZ TÜRKİYE’

Çatışmalarda iki kuzenini kaybeden Keteybe Kizaybi, “Kimyasal saldırılar, rejimin havadan, karadan saldırmasıyla evlerimizi terk ettik. Birçok insanımız öldü. Türkiye’nin devreye girmesiyle bir nebze huzura kavuşan bölgedeki evlerimize geri döndük. Her an bir saldırı olabilir tedirginliği yaşıyoruz. Tek güvencemiz Türkiye” diye konuştu.

HÜRRİYET ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİNDE

Suriye’nin İdlib vilayetinde Türkiye ile Rusya’nın katkısıyla sağlanan çatışmasızlık bölgesinde halk, Türkiye’nin desteğiyle yaralarını sarıyor. Bir yıl önce kimyasal saldırının yapıldığı Han Şeyhun ve Kefr Zeyta bölgesinde ‘çatışmasızlık’ ilan edilmesine rağmen yaşayanlar hâlâ tedirgin.

42 BİN TIR YARDIM GÖNDERİLDİ

Her gün Türkiye’den savaş mağduru siviller için Suriye’ye insani yardımın gönderildiğini ve 8 yıllık süreçte sınır ötesine ulaştırılan yardımın 42 bin TIR’ı aştığını kaydeden Kınık, “Türkiye’den her gün Afrin, El Bab, Cerablus, İdlib bölgesine insani yardım malzemesi gönderiliyor” dedi. 

200 BİN SURİYELİ DÖNDÜ

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Suriye iç savaşanın dünyadaki en büyük krizlerden olduğunu, 23 milyon Suriyelinin yarısından fazlasının silah zoruyla ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, “Zorunlu göçe maruz kalan 5 milyonu aşkın kişi ülke dışına çıktı, 7 milyon Suriyeli ise ülke içerisinde mülteci durumunda. Bunların 5 milyona yakını bizim Türkiye sınırındaki İdlib, Afrin, Cerablus hattında yaşıyor. Buralardaki olağanüstü şartlar ve çatışmalar nedeniyle bu insanlar evlerinin geçimini sağlayamıyor ve yardıma muhtaçlar” dedi. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı ile oluşan barış ortamının geri dönüşe katkı sağladığını kaydeden Kınık, “200 bin insanı aşan geri dönüş var. Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı gibi barış operasyonları geri dönüşü hızlandırdı” bilgilerini paylaştı.

DHA / Hürriyet

Yorumlar (0)