Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Suriye'de sahada ve masada olmaya devam edeceğiz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'deki kabine toplantısına ilişkin açıklama yapıyor.

GÜNDEM 24.12.2018, 19:46 24.12.2018, 19:46
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Suriye'de sahada ve masada olmaya devam edeceğiz

Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Suriye'de biz hem sahada hem masada olmaya devam edeceğiz. ABD'nin Suriye'den çekilme kararında Erdoğan'ın diplomasi rolü etkili oldu. 14 Aralık'taki Erdoğan-Trump görüşmesi seyri değiştirdi. DEAŞ'la mücadele sekteye uğramayacak. DEAŞ'la mücadele söz konusu olduğunda Türkiye aynı kararlılığı gösterecektir. Türkiye PKK-PYD terörüyle mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir.

 

Doğu Akdeniz'i bir barış denizi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bizim hukukumuzu ihlal eden adımlar atıldığı zaman bunlara tepkisiz kalmamız söz konusu olamaz.

İdlib bölgesinde 12 askeri gözlem noktamız bulunmaktadır. İdlib anlaşması çerçevesinde de buradaki askeri mevcudiyetimizi tahkim etmeye devam ediyoruz. Oradaki askerlerimiz de kalmaya devam edecekler. Böylece yerel unsunlarla birlikte İdlib civarında güvenliği ve istikrarı sağlayacaklar.

Piyasalarda belli bir sakinleşmenin ve olumlu manada bir hareketliliğin başladığını görüyoruz.

'NETANYAHU'NUN GİZLİ PKK SEMPATİZANLIĞI MI VAR?'

(Netanyahu'nun sözleri) Netanyahu'nun gizli bir PKK sempatizanlığı mı var? Ne zaman PKK ile mücadele olsa ses İsrail Başbakanı'nın ofisinden geliyor. PKK terör örgütüyle İsrail Başbakanı'nın başka gizli ilişkileri mi vardır?

 

(Suriye'den çekilme kararı) Bu hafta bir ABD askeri heyeti Türkiye'ye gelecek. Çekilme planının koordinasyonu yapılırken boşluk yaşanmaması için Cumhurbuşkanımız gerekli talimatları verdi.

'ABD ASKERİ HEYETİ BU HAFTA GELECEK'

(Münbiç'te ortak devriye) Bu hafta bir ABD askeri heyeti Türkiye'ye gelecek. Çekilme planının koordinasyonu yapılırken boşluk yaşanmaması için Cumhurbuşkanımız gerekli talimatları verdi. Rusya ile bir koordinasyon çalışması da başlatılacak. Herhangi bir boşluğun olmaması için gerekli bütün adımları atacağız.

14 Aralık'taki telefon görüşmesi tarihi bir görüşmeydi. Sayın Cumhurbaşkanımız, DEAŞ'ı yenmek bu bölgeden temizlemek için bizim YPG/PYD'ye ihtiyacımız yok. Hem de ikili ilişkimizde sorun haline gelen YPG/PYD sorununu çözmüş oluruz dedi. 18 Aralık'ta gün boyu bizim görüşmelerimiz devam etti. Çekilme kararının verildiğini bildirdiler. Bu mekanizmanın çalışmala başlaması 14 Aralık'ta Cumhurbaşkanımızın ikna edici argümanlarla Trump'ı bu karara sevk etmesi.

(Tek tip askerlik çalışması) Çalışma tamamlandığında Cumhurbaşkanımıza arz edilecek. En uygun modeli üreteceklerdir.

'TRUMP 2019'DA TÜRKİYE'YE GELECEK'Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Trump'ı davet etti. 2019 içinde Türkiye'ye ziyaret yapacağını ifade etti.

 

'KEŞKE ÇOCUKLUĞUMUZUN SANATÇILARI OLARAK KALSALARDI'

(Metin Akpınar-Müjdat Gezen'e soruşturma) Söylenen sözlerin kabul edilmesi mümkün değil. Müjdat Gezen mizah yapıyordum, kimseyi kastetmedim demiş, bu böyle ifade edilmez. Savcılık soruşturma başlattı. Keşke bu kişiler bizim çocukluğumuzun masumiyet dönemlerinde izlediğimiz filmlerde hatırladığımız kahramanlar olarak kalsalardı. Biz de adli süreci takip edeceğiz."

SPUTNIK

Yorumlar (0)