Çoklu baro düzenlemesi ile ilgili flaş gelişme!

AKP'nin baroların bölünmesine yönelik hazırladığı kanun teklifinin görüşüleceği TBMM Komisyonu'na baro başkanlarının katılımın reddedilmesinin ardından TBMM Adalet Komisyonu'nda bir gelişme daha yaşandı. Muhalefet milletvekillerinden fazla katılım olmaması için komisyon salonunda vekillere ayrılan sandalye sayısı azaltıldı.

GÜNDEM 02.07.2020, 16:24 02.07.2020, 16:27
Çoklu baro düzenlemesi ile ilgili flaş gelişme!

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, komisyonda milletvekillerinin koltuk sayısının azaltıldığını belirterek, “Bu baro kanunu teklifine özel bir durum. Çünkü iktidar bu teklifi kabul etmeyeceğimizi ve sonuna kadar komisyon ve genel kurulda direneceğimizi biliyor. O yüzden corona da bahane edilerek komisyon çalışmalarına milletvekillerinin gelmesi engellenmek isteniyor. Bu kabul edilemez bir tutumdur” dedi.

Toplantının grup toplantısı salonunda yapılmasının da reddedildiğini söyleyen Bülbül, ”Eğer sağlık önlemleri bu kadar önemliyse neden diğer komisyon çalışmalarında bu uygulama yapılmadı? Ya da toplantının grup toplantısı salonunda yapılması teklifi kabul edilmedi? Tıpkı Ankara Valiliği’nin vermiş olduğu karar gibi bu da corona tedbiri değil muhalefeti engelleme tedbiridir” dedi.

”ADALETSİZLİK GETİRİR”

Kanun teklifine göre üye sayısı 5 binden fazla olan yerlerde yeni barolar kurulabilecek. Her baro, Türkiye Barolar Birliği’nde üç delege ve bir başkanla temsil edilecek.

Teklifle avukat sayısı 5 binden fazla olan tüm illerde, en az 2 bin avukat bir araya gelerek yeni bir baro kurabilecek. Bu değişiklikten şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir baroları etkileniyor. 50 bin üyeli İstanbul’da, 20 bin üyeli Ankara’da ve 10 bin üyeli İzmir’de en az beş yeni baronun ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor.

Barolar ve hukukçular, teklifin Türkiye'deki yargı sisteminde adaletsizlik ve düzensizlik yaratabileceğini dile getirerek teklife karşı çıkıyor.

REDDETTİLER

Komisyon toplantısına aralarında İstanbul, Ankara, Trabzon barosu başkanlarının olduğu 7 baro başkanının katılmasına TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından ret yanıtı gelmişti.

Baro başkanları geçen hafta da teklifi protesto etmek için Ankara’ya savunma yürüyüşünde bulunmuş, Ankara girişinde yürüyüşleri engellenmişti.

Yorumlar (0)