banner773

CHP'li Zeynep Altıok: Sivas Katliamı hükümlüleri serbest mi bırakılacak?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, 21 Şubat 2017 tarihinde görülen ve 26 Mayıs 2017’ye ertelenen Sivas Katliamı davası sonrası Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi hazırladı.

GÜNDEM 01.03.2017, 10:45 01.03.2017, 10:45
CHP'li Zeynep Altıok: Sivas Katliamı hükümlüleri serbest mi bırakılacak?

 

 

 “Türkiye tarihinin en büyük katliamlarından biri olan, Dünya tarihine büyük bir insanlık suçu olarak geçen Sivas Katliamı Davası’nın geldiği nokta burasıdır. Bu katliamla ilgili adalet arayışı halen sürmekte fakat kamuoyu ve aileler yeterli ve etkili bir biçimde yargı ve kamu bürokrasisi tarafından bilgilendirilmemektedir. Tutuklu, tutuksuz, firari sanıklar hakkında değişik zamanlarda farklı açıklamalar yapılmış, bu durum kamuoyunda kuşku uyandırmıştır.” ifadelerini kullanan Zeynep Altıok; cezaevinde bulunan, serbest kalan, hakkında arama ve yakalama kararı bulunan, kırmızı bültenle aranan sanıkları Adalet Bakanı’na sordu. 

 

Son dönemde yazılı ve görsel medyada Sivas Katliamı hükümlülerinin cezaevinden gönderdiği mektuplarla “masum olduklarına” ilişkin yaygın bir algı operasyonu yürütüldüğüne dikkat çeken Zeynep Altıok, Bakan Bozdağ’a “Sivas katliamı hükümlülerinin serbest bırakılmasına dair bir çalışma mı yürütülmektedir?” sorusunu yöneltti. 

 

                                    TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sn. Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 

                
                                                                                                                                  Zeynep Altıok
                                                                                                                                İzmir Milletvekili


Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Sivas’ta 1-4 Temmuz tarihlerinde “Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri” düzenlenmesi planlanmış ancak etkinliğin ikinci günü 2 Temmuz 1993 tarihinde Cuma namazından çıkan kalabalıkların Cumhuriyet ve laiklik karşıtı sloganlar atarak Sivas Valiliği önüne gelmişlerdir. Sayıları 15 bini bulan, ellerinde taş, sopa vb. saldırı gereçleri bulunan bu kalabalık grup Kültür Merkezi ve Ozanlar Anıtı’nı tahrip etmiş, burada bekleyen yurttaşlara saldırı düzenlemiştir. Ardından aydınların ve diğer misafirlerin ağırlandığı Madımak Oteli’nin önüne gelen aynı kalabalık grup, Madımak otelinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük katliamlarından birini gerçekleştirmiş, oteli tamamen yakmış ve 33 aydını vahşice katletmiştir. 

 

Uzun yıllar süren yargılamanın sonucunda otuz üç sanık idam cezasına (ağırlaştırılmış müebbet), dört sanık yirmişer yıla, bir sanık da on beş yıla mahkum edilmiştir. Diğer sanıklar beş ila iki yıl arasında değişen cezalar almışlardır. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı yeni TCK gereği bu hükümlülerden on üçü salıverilmiştir. Mahkeme bu kararı sonradan geri almış ancak salıverilen sanıklardan yedisi yakalanamamıştır. Bu sanıkların yargılandığı ek davada toplum vicdanını yaralayan bir karara imza atılmış, insanlık suçlarında zaman aşımı olamayacağı göz ardı edilerek sanıklar hakkındaki davada zaman aşımına karar verilmiştir. Gıyabi tutuklu üç sanık hakkındaki dava ise halen Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürmektedir. 

 

Türkiye tarihinin en büyük katliamlarından biri olan, Dünya tarihine büyük bir insanlık suçu olarak geçen Sivas Katliamı Davası’nın geldiği nokta burasıdır. Bu katliamla ilgili adalet arayışı halen sürmekte fakat kamuoyu ve aileler yeterli ve etkili bir biçimde yargı ve kamu bürokrasisi tarafından bilgilendirilmemektedir. Tutuklu, tutuksuz, firari sanıklar hakkında değişik zamanlarda farklı açıklamalar yapılmış, bu durum kamuoyunda kuşku uyandırmıştır. 

 

Bu bağlamda;

1)    Halen cezaevlerinde bulunan hükümlülerin sayısı kaçtır? Bu hükümlülerin isimleri nelerdir? 


2)    İnfazı tamamlanıp serbest kalan hükümlü sayısı kaçtır? Bu hükümlülerin isimleri nelerdir? Bu hükümlüler ne kadar süre cezaevlerinde kalmıştır? 


3)    Hakkında arama ve yakalama kararı olan sanık sayısı kaçtır? Bu sanıkların isimleri nelerdir? 


4)    Firari sanıklardan yurtdışında olduğu tespit edilen sayısı kaçtır? Bu sanıkların isimleri nelerdir? Bu sanıkların hangi ülkelerde olduğu tespit edilmiştir?


5)    Hakkında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanması için ne gibi çalışmalar yürütülmektedir? Firari oldukları ülkelere talep yazıları gönderilmiş midir? Gönderilmişse ne zaman gönderilmiştir? 


6)    Kırmızı bültenle aranan sanık var mıdır? Varsa sayısı kaçtır? İsimleri nelerdir?


7)       Son dönemde yazılı ve görsel medyada Sivas Katliamı hükümlülerinin cezaevinden gönderdiği mektuplarla “masum olduklarına” ilişkin yaygın bir algı operasyonu yürütüldüğüne tanıklık etmekteyiz. Ayrıca Temmuz 2014 tarihli Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu Raporu’nda da sanıkların sorumluluğu perdelenmiş ve tüm kusur kamu yönetimine yüklenmek istenmiştir. Bu çerçevede Bakanlığınız Sivas Katliamı hükümlülerinin daha önce başka katliamların sanıklarının, suikastların katillerinin sessizce torba yasalarla serbest bırakıldığı gibi serbest bırakılmasına dair bir çalışma mı yürütmektedir? Bu algı operasyonlarıyla kamuoyu buna alıştırılmak mı istenmektedir?

 

Yorumlar (0)