CHP'Lİ TUR BİÇER:'ALTIN VARAKLI KADEHLERİN SALTANATI SÜRÜLÜRKEN KÖYLÜNÜN MALI HACİZLİ!'

"Çiftçilere verilen desteklerin yetersiz olmasıyla birlikte ürün girdileri şirketler tarafından sürekli artırılmaktadır, çiftçilerin bin bir eziyetle, çileyle elde ettiği ürünlerin fiyatı maliyetlerin altında belirlenmektedir."

GÜNDEM 05.12.2016, 12:55 05.12.2016, 12:55
CHP'Lİ TUR BİÇER:'ALTIN VARAKLI KADEHLERİN SALTANATI SÜRÜLÜRKEN KÖYLÜNÜN MALI HACİZLİ!'

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer'in Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında ki açıklaması:

 

Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı tarafından uygulanan yanlış tarım politikaları ve uygulamalarına dikkat çekmek ve mağdur olan çiftçilerimizin sorunlarına çözüm sunmak maksadıyla vermiş olduğum kanun teklifini açıklamak üzere toplanmış bulunmaktayız. 

 

İhracat pazarlarının teker teker kapandığı Türkiye’de desteklenen tarım ürünü çeşitliliğinin az olması, gün geçtikçe artan ve etkisini daha fazla gösteren sulama sıkıntısı, tarım üretimin maliyetini karşılamaması ve değişen iklim şartlarının tarım ürünlerini olumsuz etkilemesi her geçen gün çiftçilerimizi biraz daha zor duruma düşürmekte ve maddi anlamda sıkıntı yaşamalarına sebep olmaktadır. 

 

Üretici fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 300-400 oranında fark oluştuğu görülmekte, üretimden pazarlamaya uzanan zincirde, çiftçilerin egemenliği açısından herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.

 

Doğal varlıkları koruma ile ilgili bugüne kadar uygulanan politikalar sonucunda yaratılan tahribatlar ileriki dönem için kötü referans oluşturmakta ve çiftçimizi daha da zora sokacağı görülmektedir

 

Çiftçilerin hak arama örgütleri olan sendikalarıyla ilgili iç hukuk düzenlemelerinin de yetersiz kalması Çiftçilerimizin sesinin duyulamamasına neden olmaktadır. 

 

4081 Sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun ile Çiftçi Malları Koruma Birlikleri, koruma hizmeti almak istemediği halde çiftçileri aidat ödemeye zorlayan, koruma hizmeti almak istemeyen vatandaşlara bile zorla hizmet vermeye çalışan ve aidat toplayan bu aidatları maddi imkânsızlıklar nedeniyle ödeyemeyen çiftçilerden alacakların tahsil için haciz yoluna giden bir kuruluş olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. 

 

Çiftçi Malları Koruma ile ilgili 2011 yılında yapılan Kanuni değişiklikle koruma hizmeti alınması çiftçinin isteğine bırakılmıştı. Ancak Çiftçi Malları Koruma Birlikleri bir yerel mahkeme kararını gerekçe göstererek zorla koruma hizmeti vermeye çalışmaktadır. Vatandaşlarımızın dilekçe verip koruma hizmetini almak istemediğini belirtmesine rağmen zorla aidat toplamaya çalışıldığına dair oldukça fazla şikâyetle karşılaşılmaktadır. 

 

Tüm bu gerekçelerle hazırladığım Kanun Teklifi ile 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun’unda değişiklik yapılmasını amaçlıyoruz. 

 

 

 

4081 SAYILI ÇİFTÇİ MALLARI KORUMA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ İLE;

 

2/7/1941 tarih ve 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunun 15 inci maddesi “Koruma tarifeleri her sene koruma ve ihtiyar meclisleri tarafından mahallin örf ve adeti ile iktisadi vaziyetine ve taallük ettiği arazinin verimine, mahsulün nevine veya hayvan cinsine göre tanzim olunur. 

Bu tarifeler murakabe heyetine gönderilmekle beraber aynı zamanda köy veya kasabanın münasip mahallerine de talik olunur. Alakadarlar talikten itibaren on gün zarfında koruma veya ihtiyar meclisleri vasıtasiyle veya doğrudan doğruya murakabe heyetine itiraz edebilirler. Tarifeler murakabe heyetinin tasdikiyle katileşir. 

Koruma bedelleri her mahallin istihsal vaziyetlerine göre tesbit olunacak en müsait zamanda ve Tahsili Emval Kanununa göre tahsil olunur. Ancak Tahsilat Komisyonunun vazifeleri koruma ve ihtiyar meclisleri, tahsildarın gördüğü işler koruma heyeti reisinin veya muhtarın tensip edeceği kimse tarafından ifa olunur. Koruma tarifesi bir senelik bekçi ücretlerinden başka peşin olarak ödenecek zarar ve ziyanlarla masraf karşılığı olarak bekçi ücretlerine yüzde 30 u geçmemek üzere yapılacak bir ilaveyi karşılayabilecek şekilde tanzim olunur.” Maddesinin,

“Koruma Birliklerinin giderleri, bekçi ücretleri ve zarar ile ziyanlara ilişkin masrafları valilikler tarafından karşılanır.” şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir.  

Ayrıca 4081 sayılı Kanunun 16. maddesi kanun metninden çıkarılmalıdır!

 

“YÜRÜRLÜKTE OLAN VE ÇIKARILMASINI TEKLİF ETTİĞİMİZ 16. MADDE: Köy sınırları veya ikinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı saha içindeki ekilmiş arazi ile bağ, bahçe veya ağaçlıklara fiilen tasarruf etmekte olanlardan ve gelip geçici olmayan ve kendi hayvanlarını idare edecek kadar şahsına ait veya icarla merası bulunmayan sürü sahiplerinden 15 inci maddede gösterilen tarifede yazılı senelik koruma parası veya bunun mukabili olan mahsul veya mal alınır. Koruma parasına tabi olanların bunun miktarı hakkında kendilerine veya ikametgahlarına yapılacak tebliğden itibaren on gün zarfında murakabe heyetine itiraz hakları vardır.”

4081 sayılı Kanuna, üreticilerimizin mağduriyetlerini gidermek ve sorunlarına çözüm bulmak maksadı ile “4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanuna göre Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlıklarının koruma faaliyetlerinden kaynaklanan alacaklarından, 31/12/2016 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olanların asıllarının tamamı ile bu alacaklara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’ilerin tahsilinden vazgeçilir. Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce dava konusu edilmiş ve/veya icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması halinde, sürdürülen davalar sonlandırılır, icra ve takip işlemleri durdurulur.” Şeklinde geçici maddenin eklenmesini teklif ettik. 

Yıllardır ısrarla mağdur edilen çiftçilerimiz için çözüm yolları bulmak için çalışmalara devam edeceğimi belirtir hepiniz saygıyla selamlarım. 

 

Yorumlar (0)