CHP’Lİ TANAL’IN İHALE İPTALİ BAŞVURUSUNA CEVAP GELDİ

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın Van’daki yaban keçisi avı ihalesinin iptali talebiyle başvurduğu Tarım ve Orman Bakanlığı, “Yaban keçisi, nesli tehlike altında olan türlerden değildir” diyerek, Tanal’a olumsuz yanıt verdi.

GÜNDEM 31.10.2022, 14:59
CHP’Lİ TANAL’IN İHALE İPTALİ BAŞVURUSUNA CEVAP GELDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Van’da ‘av turizmi’ adı altında, koruma altındaki yaban keçisinin katledilmesine ilişkin ihalenin iptalini talep eden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a, tartışmalı gerekçelerle olumsuz yanıt verdi.

Bakanlık, yaban keçisinin nesli tehlike altında olan türlerden olmadığı, yaban keçisinin avlanmasının Hayvanları Koruma Kanunu’na, Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi’ne aykırılık teşkil etmediği gerekçesiyle Tanal’ın ihale iptali talebini reddetti.

TANAL, “İPTAL EDİN” DİYE BAKANLIĞA BAŞVURMUŞTU


 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Tarım ve Orman Bakanlığı’na dilekçeyle başvurarak, Bakanlığın taşra teşkilatındaki 14. Bölge Müdürlüğü Van İl Şube Müdürlüğü’nün Gürpınar ilçesinde Pagan bölgesinde koruma altındaki yaban keçisinin avlanmasına ilişkin açtığı ihalenin iptalini talep etmişti.

Tanal dilekçesinde, 5 Ekim 2022 tarihinde ‘av turizmi’ adı altında 30 bin TL açılış belediyle bir yaban keçisinin avlanmasına ilişkin ihale düzenleneceğini hatırlatırken, söz konusu ihalenin kanunlara, anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun altını çizmişti.

BAKANLIKTAN GELEN CEVAP

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, planlanan ihale tarihin üzerinden 26 gün geçtikten sonra Tanal’ın dilekçesine cevap verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci adına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Seyit Ali Kurtuluş imzasıyla Tanal’a verilen cevapta, ihalenin durumuna ilişkin bilgi verilmezken, yaban keçisi avının 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı olmadığı öne sürüldü.

Genel Müdür Vekili Kurtuluş’un imzasını taşıyan Bakanlığın açıklamasında, yapılan uygulamaların Bern Sözleşmesi olarak bilinen ve Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne aykırı olmadığı da iddia edilerek, ilgili sözleşmenin Ek Liste II’de yer alan “Ancak ülkemiz şartlarında korunma altına alınmayacak fauna türleri listesinde” yaban keçisinin yer aldığı belirtildi.

Açıklamanın devamında, “Yaban Keçisi, Bern Sözleşmesi’nin II nolu ek listede yer alan ancak taraf ülkelerin farklı koşulları bulunması sebebiyle kesin koruma altına alınmayacak fauna türlerine dair itirazi kayıtlarda bulunabilmesi hükmü gereği ülkemiz, Bern Sözleşmesine taraf olurken Yaban Keçisi (Capra aegagrus) türünün kesin koruma altında olan türler listesi içinde olmasına çekince koymuştur. Bu nedenle Sözleşme hükümleri Yaban Keçisi (Capra aegagrus) için uygulanmaz. Yaban Keçisinin avlanması Bern Sözleşmesine aykırı değildir” denildi.

“NESLİ TEHLİKE ALTINDA DEĞİL” SAVUNMASI

Bakanlığın açıklamasında, yaban keçisinin Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre “Zarar Görebilir” değil, “Tehdide Yakın” sınıfında olduğu ifade edilerek, “Yaban keçisi, nesli tehlike altında olan türlerden değildir” savunması yapıldı.

Türkiye’de son yıl yapılan envanter sayımlarında 50 bin üzerinde yaban keçisinin olduğunun tespit edildiğinin belirtildiği Bakanlık açıklamasında, “Ülkemizde av turizmi uygulamaları; Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 4915 sayılı ‘Kara Avcılığı Kanunu’, Uluslar Arası Sözleşmeler (BERN), ‘Av Turizmi Kapsamında Avlanmalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’, Merkez Av Komisyonu kararları, Av Turizmi Uygulama Talimatı ve diğer Kanunlar (2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun ..) çerçevesinde yürütülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık açıklamasında, yaban hayvanlarının avlanması ve korunması iş ve işlemlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak yapıldığı ileri sürüldü.

Yorumlar (0)