CHP'li RTÜK üyesi TRT Haber'in karnesini çıkardı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi CHP'li İsmet Demirdöğen, yerel seçim sürecinde TRT Haber’in karnesini çıkardı.

GÜNDEM 03.04.2019, 21:00 03.04.2019, 21:00
CHP'li RTÜK üyesi TRT Haber'in karnesini çıkardı

Demirdöğen’in çalışmasına göre, 1 Şubat – 29 Mart arasındaki 57 günlük sürede, TRT Haber AKP’ye 146 saat 38 dakika, MHP’ye 18 saat 14 dakika ayırdı. Cumhur İttifakı’na ayrılan 164 saatlik yayının tamamı lehte yapıldı.

Millet İttifakı’nı oluşturan CHP’ye yönelik 21 saat 12 dakika, İYİ Parti’ye yönelik ise 4 saat 35 dakika lehte yayın yapan TRT Haber, CHP hakkında 17 saat 5 dakika, İYİ Parti hakkında ise 3 saat 45 dakika aleyhte yayın yaptı.

Demirdöğen’in raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise HDP’ye yönelik verilerdi. TRT Haber, 57 günlük süreçte HDP hakkında sadece 36 saniye lehte yayın yaptı. Aleyhte yapılan haber süresi ise 3 saat 17 dakika.

A Haber, TGRT Haber, 24, Akit TV, TV Net, Uzay Haber, Ülke TV, Kanal 7 ve Beyaz TV’nin Millet İttifakı lehinde hiçbir habere yer vermediğine dikkati çeken Demirdöğen, söz konusu 11 kanalın sadece Cumhur İttifakı lehine haber yaptığının uzman raporlarıyla tespit edildiğini belirtti.

Demirdöğen, uzman raporlarına rağmen RTÜK’te AKP kontenjanındaki üyeler nedeniyle ihlal kararı verilemediğinin de altını çizdi.

RTÜK’ün CHP’li üyesi Demirdöğen, yaptığı çalışmaya ilişkin şu görüşü de paylaştı:

Anayasa ve yasasını çiğnemekte bir sakınca görmeyen TRT bu seçim döneminde yeni bir çığır açmış, kimi özel yayıncıların misyonunu üstlenmiş, muhalefeti karalayan haberciliğe geçiş yapmıştır. Bir ittifakın haberlerine ezici bir üstünlükle yer veren TRT, az da olsa kendini ifade etme şansı bulan muhalefet partilerinin aleyhine yaptığı haberlerle bir siyasi partinin çıkarlarının bekçisi haline getirilmiştir.

‘RTÜK MUHALEFETE YÖNELİK KÜFÜRLERİ NEREDEYSE MEŞRULAŞTIRAN BİR KONUMA GETİRİLMİŞTİR’

Cumhuriyetin kurucusu Atatürk ve silah arkadaşlarına yönelik ağır hakaretleri ve saldırıları hasır altı eden RTÜK yönetimi, muhalefete yönelik yalan ve iftiraları, küfürleri neredeyse meşrulaştıran bir konuma getirilmiştir.

Muhalefeti görmezden gelme yok sayma anlayışı vardı önceki seçimlerde. Bu seçim döneminde karalama, itibarsızlaştırma ve kriminalize etmeye dönüştü. Rakipleri hareketsiz bırakma politikası bu kez yok etme deyim yerindeyse imha hareketine dönüştü. Görsel medya bu işte en önemli araçlardan biri olarak kullanılıyor.

‘KAYBEDEN DEMOKRASİ, ÖLDÜRÜLEN DE GAZETECİLİK’

Hiç bir değer tanınmıyor, hak, hukuk adalet kavramları bir yana bırakılmış gazetecilik doğruyu söyleme mesleğidir ama şimdilerde tam tersine dönüştü. Yalanla bezeli infaz timi gibi bir hal aldı. Kaybeden demokrasi öldürülen de gazetecilik. Kamu yayıncısı TRT temel görevini bir yana bıraktı iktidarın yayıncısı oldu. (Artı Gerçek)

Yorumlar (0)