CHP'li Ömer Fethi Gürer:Çıraklıkta Geçen Süre, Sigorta Hizmet Süresinden Sayılmalıdır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sigortalıların çıraklıkta geçirdiği sürenin borçlandırılarak sigorta hizmet süresine dâhil edilmesi yönünde bir çalışmanın olup olmadığı yönündeki soru önergesini yanıtladı. Bakan Sarıeroğlu, böyle bir çalışmanın olmadığını açıkladı.

GÜNDEM 11.09.2017, 14:50 11.09.2017, 14:50
CHP'li Ömer Fethi Gürer:Çıraklıkta Geçen Süre, Sigorta Hizmet Süresinden Sayılmalıdır

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına sunduğu yazı soru önergesinde, çalışanların çıraklık dönemindeki sürenin sigorta hizmet süresi olarak değerlendirilmesi için bir çalışmanın olup olmadığını sordu.

 

Ömer Fethi Gürer, “İşletmelerde kısa vadeli sigorta kollarına tabi olarak geçen süreler borçlanılarak, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları uygulanmasında sigortalı hizmet olarak sayılması yönünde bir düzenleme yapılacak mıdır?” şeklindeki sorunun yanıtlanmasını istedi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, ilgili kanun maddesine göre çıraklar hakkında, çıraklık devresi sayılan süre içinde analık, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile 506 sayılı Kanunun 35 inci maddesi hükümlerinin uygulanmayacağını belirterek “Çıraklar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ve hastalık sigortası hükümleri uygulanmıştır” dedi.

 

Bakan Sarıeroğlu, 2008 yılı Ekim ayında yürürlüğe giren kanun kapsamında aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yönünden sigortalı belirtti.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, “9 Aralık 2016 tarihinden itibaren 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan düzenleme ile mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler de iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılmıştır” şeklinde konuştu.

 

Bakan Sarıeroğlu, “İş kazası veya meslek hastalığı sigortası ile Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği, Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği, İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği, Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri, İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine ise gelir bağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Hastalık sigortasından ise sigortalıya hastalık veya analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik süresince, günlük geçici iş göremezlik ödeneği verildiğini açıklayan Sarıeroğlu, “Gerek 506 sayılı Kanun gerekse 5510 sayılı Kanunda aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve genel sağlık sigortası primleri Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar tarafından ödenmektedir” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sigortalıların çıraklıkta geçirdiği sürenin borçlandırılarak sigorta hizmet süresine dâhil edilmesi yönünde beklentisi olanların bulunduğunu ve bu uygulamadan yararlanacak çalışanların olmasının sorunun çalışanlar yönünden ele alınarak olumlu bir şekilde düzenlenmesinin ihtiyaç olduğunu belirtti. Bakanlığın olumsuz yanıtına karşın konuyla ilgili düzenleme beklentisinin bulunduğuna dikkat çekerek durumun yeniden değerlendirilmesini istedi.

Yorumlar (0)