CHP’Lİ NİHAT YEŞİL: “BU TOPRAKLARDA UYUŞTURUCU DA BARONU DA BARINAMAYACAK”

Afganistan’da Taliban’ın uyuşturucu ekimini, satılmasını ve kullanımını yasakladığını söyleyen Yeşil, Afganistan’dan Türkiye’ye yönelen kaçak göçün içerisinde Afgan uyuşturucu kimyagerlerinin olduğu yönünde bilgiler de olduğunu söyledi.

GÜNDEM 05.12.2022, 11:13
CHP’Lİ NİHAT YEŞİL:  “BU TOPRAKLARDA UYUŞTURUCU DA BARONU DA BARINAMAYACAK”

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, ülkemizin en önemli problemlerinden birisi olan uyuşturucu sorununa ve kimyasal uyuşturucu tüketimindeki artışa yönelik toplam 22 Milletvekiliyle birlikte Meclis’e araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Yeşil, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi bu ülkenin evlatlarını uyuşturucu illetine kurban etmeyeceğiz.

Uyuşturucu baronlarının bu topraklarda işi yok. Türkiye uyuşturucunun dünyadaki uğrak noktası değildir, buna izin vermeyeceğiz. Uyuşturucusu da baronu da kirli parası da bu topraklarda barınamayacak” dedi.

Yeşil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “haftada 5 bin uyuşturucu satıcısı ve imalat yapanı gözaltına alıyoruz” açıklamalarına rağmen, son yıllarda ülkemizde sentetik uyuşturucu kullanımında ve sentetik uyuşturucuya bağlı ölümlerde artış meydana geldiğini söyledi.

 

TALİBAN UYUŞTURUCU EKİMİNİ, SATILMASINI VE KULLANIMINI YASAKLADI

Afganistan’da Taliban’ın uyuşturucu ekimini, satılmasını ve kullanımını yasakladığını söyleyen Yeşil, Afganistan’dan Türkiye’ye yönelen kaçak göçün içerisinde Afgan uyuşturucu kimyagerlerinin olduğu yönünde bilgiler de olduğunu söyledi. Yeşil, sözlerine şöyle devam etti:

 

TÜRKİYE UYUŞTURUCU BARONLARINDAN TEMİZLENECEK

“İnterpol’ün kırmızı bültenle aradığı uyuşturucu baronu Sırp Zelyuko Bojanik ve Brezilya’dan Avrupa ülkelerine 545 kilogram kokain maddesi ihraç etmek suçundan Brezilya makamlarınca hakkında 2 farklı kırmızı bülten çıkarılan ve toplam 23 yıl kesinleşmiş hapis cezası ile aranan uluslararası uyuşturucu baronu Ürdün uyruklu W.I.A.K. ülkemizde yakalanmıştır. Afganistan ve İran üzerinden geldiği düşünülen uyuşturucu kimyagerleri ve ülkemizde yakalanan uyuşturucu baronları düşünüldüğünde, ülkemizin uyuşturucu üretim tesisi haline getirilmeye çalışıldığı açıktır.”

 

METAMFETAMİNE BAĞLI ÖLÜMLER ARTIYOR

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın yayımladığı Metamfetamin Yakalama İstatistikleri’ne de değinen Yeşil, “Ülkemizde kimyasal bir uyuşturucu olan metamfetamine bağlı ölümlerde artış meydana gelmiştir.  Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın yayımladığı "Metamfetamin Yakalama İstatistikleri"ne göre 2021 yılında ülkemizde kimyasal bir uyuşturucu olan Metamfetemine bağlı Türkiye'de 57 bin 897 olay gerçekleşti. Bu olaylarda 80 bin 112 şüpheli yakalandı ve 5 bin 528 kilogram metamfetamin ele geçirildi. 2021 yılında ele geçirilen metamfetamin yakalama miktarında (5 bin 528 kg) bir önceki yıla göre (4 bin162 kg) yüzde 32,8 oranında artış gerçekleşti” diye konuştu.

 

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI

Yeşil, “Son zamanlarda artan uyuşturucu ticareti örgüsünün araştırılması, uyuşturucu-göç ilişkisinin tespiti, Türkiye’de yakalanan uyuşturucunu baronlarının ülkeye nasıl girdiklerinin ve ülkemizde yaptıkları uyuşturucu ticaretinin tespiti, Türkiye’nin uyuşturucu ticaretinde bir durak haline gelmesinin, uyuşturucu baronlarının uğrak noktası haline gelmesinin nedenlerinin araştırılması, tespitlerin kayıtlara geçmesi ve özellikle son zamanlarda yakalanan metamfetamin miktarlarındaki artış ve doğurabileceği tehlikelerin araştırılması amacıyla TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kurulmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar (0)