CHP'Lİ İLGEZDİ:DÜNYA'NIN FARKLI ÜLKELERİNİN MEYDANLARINDA HİÇBİR SALDIRIYA UĞRAMAYAN ATATÜRK HEYKELİ TÜRKİYE'DE NEDEN HUZUR BULMUYOR?

İlgezdi, Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli neden valilik önüne taşınmıştır?

GÜNDEM 23.12.2016, 16:22 23.12.2016, 16:22
CHP'Lİ İLGEZDİ:DÜNYA'NIN FARKLI ÜLKELERİNİN MEYDANLARINDA HİÇBİR SALDIRIYA UĞRAMAYAN ATATÜRK HEYKELİ TÜRKİYE'DE NEDEN HUZUR BULMUYOR?

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Rize'de taşınan Atatürk Heykeli ile ilgili soru önergesi verdi.

 

 

İlgezdi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya  "Peru, Küba, Şili ve Amerika’nın Washington şehri başta olmak üzere pek çok dünya ülkelerinin büyük meydanlarında Mustafa Kemal Atatürk heykelleri yıllardır hiçbir saldırıya uğramadan ve yerinden oynatılmadan duruyorken “kurucusu” olduğu Türkiye Cumhuriyeti topraklarında heykeline neden huzur bulmuyor?" diye sordu.

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 23.12.2016

                                 Gamze AKKUŞ İLGEZDİ

                                                                                        CHP İstanbul Milletvekili

 

Rize Belediyesi tarafından alınan kararla 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında bulunan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli, vinçlerle yerinden sökülüp bir kamyonun arkasında Rize Valiliği önündeki tören alanına taşınmıştır.  Daha önce çay bardağı heykeli konulacak denilerek Atatürk heykeli Rize meydanından sökülmek istenmişti. Ancak tepkiler üzerine geri adım atılmış ve heykel yerinde kalmıştı.

2 Aralık 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün milletvekilliğinin düşürülmesi için verilen ve dönemin Rize Milletvekili Osman Özgen tarafından da desteklenen önergeye Rizelilerin tepkisi çok sert olmuştur. Atatürk, önerge üzerine konuşmasını yaparken Rizelilerin gönderdiği telgrafı okumuştur: “Size ve sizinle birlikte çalışan değerli arkadaşlarınıza karşı sancağımız adına söz söyleyen ve aykırı görüş besleyen ve bizce hiçbir değeri ve önemi olmayan milletvekillerini lanetleriz. O’nun Sancağımızı temsil etmek hakkı da kalmamıştır. Şu zamanda, yurt hainlerinin bile katılamayacağı muhalifliği ve karıştırıcılığı bize öğütleyen milletvekili Beyin, görüşünü benimseyecek bir tek kişinin bile sancağımızda bulunmadığını kıvranarak saygılarımızla bilgilerinize sunarız.” Bilinmektedir ki Rizeliler her zaman fahri hemşerileri Atatürk’ün yanında durmuşlardır. Bugünde heykelin kaldırılmasına tepkililer.

Bu çerçevede,

1.     Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli neden valilik önüne taşınmıştır?

2.     Heykelin taşınma gerekçesinin “15 Temmuz Şehitleri” anısına yapılacak anıt olduğu doğru mudur? Doğru ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Heykeli ile 15 Temmuz Şehitlerinin anıtı neden yan yana yapılmamıştır? İki heykelin yan yana olmasının bir sakıncası mı vardır?

3.     Rize’de Atatürk’ün heykelinin olduğu alan dışında başka yer yok mudur? Varsa yapılmak istenen her anıtta neden Atatürk’ün heykeli hep kaldırılmak istenmektedir?

4.     Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin taşınması için kimlere başvuru yapılmıştır? Bakanlığınıza konu ile ilgili bilgi verilmiş midir?

5.     Mustafa Kemal Atatürk heykelleri başka hangi illerin meydanlarından kaldırılmıştır? Rize dışında diğer illerde bulunan Atatürk heykellerini valilik bahçelerine taşınması yönünde hükümetinizin bir çalışması mı vardır?

6.     Peru, Küba, Şili ve Amerika’nın Washington şehri başta olmak üzere pek çok dünya ülkelerinin büyük meydanlarında Mustafa Kemal Atatürk heykelleri yıllardır hiçbir saldırıya uğramadan ve yerinden oynatılmadan duruyorken “kurucusu” olduğu Türkiye Cumhuriyeti topraklarında heykeline neden huzur bulmuyor?

Yorumlar (0)