CHP’Lİ GÜZELMANSUR’DAN SAHTE DİPLOMA İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur “sahte diplomalı doktor, öğretmen, akademisyen, bürokrat haberleriyle ülke gündemi sarsılmaktadır” diyerek konuyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi.

GÜNDEM 01.12.2022, 14:03
CHP’Lİ GÜZELMANSUR’DAN SAHTE DİPLOMA İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

23 CHP’li milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde “Ülkemizde liyakatin yok edilmesi, nepotizmin yaygınlaşması, sahte diplomayla önemli yerlere gelinebilmesi, denetimsizlik, cezaların yetersizliği sahte diploma satışının da, sahte diplomalıların da artmasına neden olmaktadır. Bu durum pek çok kesimin mağdur olmasına yol açarken, adalet duygusunu ve umudu örselemektedir” denildi.

Sahte diploma sorununun Meclis çatısı altında çözülmesi gerektiğinin belirtildiği önergede “Sahte diploma satışı ve sahte diplomayla istihdamın önüne geçmek için, sorunu etik, toplumsal, siyasal ve hukuksal bağlamda tüm yönleriyle araştırmak, ihtiyaç duyulan tüm denetim mekanizmalarını ve yasal düzenlemeleri belirlemek amacıyla” bir Meclis Araştırması açılmasını teklif edildi.

SAHTE DİPLOMALI UZMANLAR, BÜROKRATLAR, AKADEMİSYENLER CESARET VERİYOR

CHP’li Güzelmansur araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “TÜBİTAK’a sahte diplomalı uzmanların, önemli kamu kuruluşlarına sahte diplomalı bürokratların, üniversitelere sahte diplomalı akademisyenlerin girebiliyor olması, hem okumak yerine emek hırsızlığıyla birkaç günde diploma sahibi olmak isteyenlerin, hem de sahte diploma üretip satarak para kazanmak isteyen dolandırıcıların cesaretlerini artırmaktadır.”

İNTERNETTEN ALENEN YAPILAN SAHTE DİPLOMA SATIŞLARI DENETİMSİZ

Alenen sahte diploma satışı yapan internet sitelerinin denetlenmediğine dikkat çeken Güzelmansur şunları söyledi: “Sahte diploma dolandırıcılığı o kadar aleni hale gelmiştir ki sosyal medya platformlarından veya kurulan web siteleri üzerinden, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm kademeler için diploma tarifeleri ilan edilmektedir. Açık açık sahte diploma satışları yapılmakta, hatta reklamlar düzenlenmektedir. İnternetten veya sosyal medyadan iktidara karşı yapılan eleştirel yorumlar dahi anında tespit edilip, jet hızıyla işlem yapılırken, sahte diploma satış siteleri illegal faaliyetlerine rahatlıkla devam edebilmektedir.”

CEZALARIN YETERSİZLİĞİ SAHTE DİPLOMALILARI ARTIRIYOR

Cezaların yetersizliğinin sahte diplomalıların sayısını artırdığına vurgu yapan Güzelmansur “Sahte diploma satışı yapan, sahte diplomayla iş bulup gelir elde eden kişilere yönelik cezaların yetersiz olması da bu suçun yaygınlaşmasının bir diğer nedenidir. Sahte diploma satanlar ya da kullananlar genellikle 2 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmaka, çoğu durumda da hükmün açıklanması geriye bırakılmaktadır. Dolayısıyla ceza yetersizliği de sahte diplomalıları artırmaktadır” dedi.

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)