CHP'li Ekici KPSS ve YGS mağduriyetlerini sorguluyor

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, 2016 yılında KPSS’ye girip, yüksek puan aldıkları halde kamuya ataması yapılmayanlara yaşatılan mağduriyet ile YGS sınavında öğrencilere dağıtılan kalitesiz kırtasiye malzemelerini Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 16.03.2017, 14:40 16.03.2017, 14:40
CHP'li Ekici KPSS ve YGS mağduriyetlerini sorguluyor

Çöpe giden sınav, silmeyen silgi…

Yüzbinlerce gencin emeğini deyim yerindeyse çöpe atan 2016 KPSS rezaleti ile geçen hafta yapılan YGS sınavında ÖSYM tarafından dağıtılan ‘silmeyen silgi’ler hakkında iki ayrı önerge veren CHP’li Ekici, gençlere yaşatılan mağduriyetin gerekçelerinin açıklanmasını istedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, 2016 yılında KPSS’ye girip, yüksek puan aldıkları halde kamuya ataması yapılmayanlara yaşatılan mağduriyet ile YGS sınavında öğrencilere dağıtılan kalitesiz kırtasiye malzemelerini Meclis gündemine taşıdı. Merkezi olarak yapılan sınavların her birinde farklı farklı sorunlar yaşandığını belirten Ekici “Şifreyle, kopyayla, soruların çalınmasıyla şimdiye kadar gençlerimizi, öğrencilerimizi mağdur eden FETö’ydü. Bayrağı şimdi de ÖSYM mi devraldı? ?” diye sordu.

2016 KPSS MAĞDURLARI…

CHP’li Ekici, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği önergede, 2016 yılı KPSS puan türlerinin geçerlilik süresinin 1 yıla indirildiği, ancak bu değişiklik sonrasında yaşanan darbe girişimi sonrasında kamuda personel alınlarının durduğunu dolayısıyla da 2016’da KPSS’ye giren gençlerin, aldıkları puanlarla her hangi bir kamu kurumuna müracaat dahi edemeden sınavlarının geçerlilik süresinin bittiğini hatırlattı. CHP’li Ekici, bu değerlendirmelerin ardından Binali Yıldırım’dan şu soruya cevap vermesini istedi:

“Gençlerimizin bu mağduriyetlerini önlemek adına 2016 KPSS sınav sonucunun geçerlilik süresini uzatmayı ya da sınav sonucunun geçerliliğini yitireceği önümüzdeki yaklaşık 2 aylık sürede kamu alımlarını hızlandırmayı düşünüyor musunuz?”

CHP’li Ekici Binali Yıldırım’a, ilk açıklandığında 425 TL’yi bulan, ancak tepkilerden sonra 120 TL’ye düşürülen sınav ücretleri konusunda da sorular yöneltti. Tepki çektiği için açıklandıktan bir gün sonra değiştirilen alan testlerini ayrı kitapçık ve zaman dilimlerine alma ve gençlerden her bir sınav için ayrı ücret talep etme uygulamasının hangi gerekçelerle yapılmak istendiğini soran Ekici “Üniversite mezunu gençlerimize istihdam yaratamayan iktidarın KPSS sınavları aracılığıyla işsiz gençlerimizden gelir toplaması sosyal devlet ilkesi ile bağdaşıyor mu?” sorusuna da cevap verilmesini istedi.

‘SİLMEYEN SİLGİ’ HANGİ KRİTERLERE GÖRE ALINDI?

CHP’li Ekici, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede ise Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nda ÖSYM tarafından öğrencilere dağıtılan kalitesiz kırtasiye malzemelerini sordu. 12 Mart 2017 Pazar günü yapılan 2017 YGS’de, bazı bölgelerde sınava giren adaylara dağıtılan “silmeyen” silgilerin öğrencilere zaman kaybettirdiğini, bunun sınav sonucunu olumsuz etkileyebileceğini kaydeden Ekici “ kamuoyu ‘silmeyen silgi’leri ÖSYM’nin hangi kriterlerle seçtiğinin ve hangi usulle, kimden temin ettiğinin cevabını öğrenmek istemektedir” dedi.

CHP’li Ekici, Bakan Yılmaz’dan şu soruları cevaplamasını istedi:

- 2017 YGS’de sınava giren öğrencilere dağıtılan silgiler hangi tarihte, hangi satın alma yöntemiyle, ne kadarlık maliyetle, kimden ve kaç adet temin edilmiştir?

- ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda adaylara dağıtılan silgiler temin edilirken hangi kriterlere dikkat edilmektedir? Bu kriterler arasında “silme” özelliğinin iyi olması var mıdır?

- 2017 YGS’de sınava giren öğrencilere kaç farklı markada silgi dağıtılmıştır? Bölgeler ve dağıtılacak silgilerin markaları nasıl belirlenmiştir? Silgilerin markalarının ve silme kalitesinin farklı olmasının gerekçesi nedir?

- 2017 YGS’de, bazı bölgelerde öğrencilere dağıtılan “silmeyen” silgiler nedeniyle bu öğrencilerimizin uğradıkları zaman kaybının ve dolayısıyla başarı sıralamasında geriye düşmelerinin sorumlusu kimdir? Bu konuda açılan herhangi bir inceleme/soruşturma var mıdır? Var ise sonucu nedir?

- YGS’ye girecek öğrencilerden alınan 60 TL’lik sınav ücreti nasıl belirlenmektedir? Bir öğrenci için YGS’nin maliyetinin kalemler bazında dağılımı nedir?

- Gençlerimizin ve ailelerinin 60 TL’lik sınav ücretinin çok yüksek olduğuna dair şikâyetleri nasıl değerlendirilmektedir?

Yorumlar (0)