CHP'li Ekici: 'Bank Asya'nın 185 ana ortağından neden sadece 68'i soruşturuluyor?'

Okul taksiti yatıran bile cezalandırıldı, 117 hissedara dokunulmadı

GÜNDEM 08.01.2018, 11:12 08.01.2018, 11:12
CHP'li Ekici: 'Bank Asya'nın 185 ana ortağından neden sadece 68'i soruşturuluyor?'

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Fethullahçı Terör Örgütü'nün en büyük finans kurumu olan Bank Asya'nın 185 imtiyazlı ortağı varken, bunlardan sadece 68'i hakkında soruşturma yürütüldüğüne işaret ederek, soruşturma dışı tutulan 117 ortağın kimler olduğunu ve neden soruşturma dışı tutulduklarının açıklanmasını istedi.

            İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Müflis Asya Katılım Bankası A.Ş’nin yönetimini belirleyip idari ve ticari kararlar almada yetkisi bulunan A grubu 68 hissedarı için geçen hafta çıkartılan gözaltı kararı Meclis gündemine taşındı. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici konuya ilişkin verdiği önergede, bankanın FETÖ ile iltisaklı faaliyet yürüttüğü ve TMSF'ye devrolduğu dönemde A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağı olduğunu hatırlattı; hissedarlardan 68'i için gözaltı kararı verilmesiyle 117 imtiyazlı hissedarın soruşturma dışı tutulduğuna dikkat çekti.

            Okul-dershane taksiti veya ev kirası için Bank Asya’ya para yatırmış olan kişilere yönelik adli ve idari yaptırımların aylar önce gerçekleştirilirken, bankanın imtiyazlı hissedarları için bu kadar geç kalınmış olması ve 117 imtiyazlı hissedarın soruşturma kapsamı dışında bırakılmasının, şüphe uyandırıcı olduğunu vurgulayan Ekici, Başbakan Binali Yıldırım'dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

            - Müflis Asya Katılım Bankası A.Ş’nin185 imtiyazlı hisse sahibi bulunurken, neden68’i hakkında soruşturma yürütülmektedir?

- Müflis Asya Katılım Bankası A.Ş’nin 185 imtiyazlı hisse sahibinin isimleri ve hisse oranları nelerdir?

            - Müflis Asya Katılım Bankası A.Ş’de nitelikli paya sahip oldukları halde, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamı dışında tutulan kişi ve kuruluşlar hangileridir?

            - Bu kişi ve kuruluşların soruşturma kapsamı dışında tutulmasının sebebi nedir?

            - 15 Temmuz 2016’daki hain kalkışmanın hemen ertesinde, okul-dershane taksiti veya ev kirası ödemelerini Bank Asya üzerinden yapan kişilere yönelik adli ve idari yaptırımlar uygulanmışken, bankanın imtiyazlı hisselerinin sahipleri için neden 18 ay beklenmiştir?

Yorumlar (0)